20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η Ελληνίδα που κατέκτησε τις έξι υψηλότερες κορυφές των ηπείρων

    Η ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής, στα 4.892 μέτρα, είναι εξαιρετικά απαιτητική, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες, ακόμα και κάτω από τις «ήπιες» καλοκαιρινές συνθήκες, αγγίζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου. Κι όμως μια Ελληνίδα, η Βανέσα Αρχοντίδου, ετοιμάζεται για αυτή την αποστολή, όχι μόνο για να κερδίσει ένα προσωπικό στοίχημα αλλά κυρίως για να στείλει, μέσα από τη δημοσιοποίηση της προσπάθειάς της, δύο δυνατά μηνύματα: Πρώτον, ότι οι γυναίκες μπορούμε να γίνουμε ό,τι επιθυμούμε, όπως δηλώνει και το όνομα της ΜΚΟ που έχει ιδρύσει, A Woman Can Be. Δεύτερον, ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμα «SOS» και δεν έχουμε το περιθώριο να καθυστερήσουμε άλλο να αναλάβουμε δράση.

    Με την κατάκτηση της κορυφής της Ανταρκτικής η Βανέσα Αρχοντίδου θα ολοκληρώσει το 7 Summits Project, το στόχο που έχει θέσει να σκαρφαλώσει στις επτά υψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων – έχει ήδη ανεβεί στις έξι από αυτές, με πιο πρόσφατο το Έβερεστ το 2019. Είναι μια εργαζόμενη μητέρα δύο μικρών παιδιών, η οποία άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία «σχετικά μεγάλη», 27 ετών, όπως λέει σε νέα συνέντευξή της. Το προφίλ της, με το οποίο ταυτιζόμαστε εύκολα, επιβεβαιώνει ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα δεν προέρχονται από υπερήρωες αλλά από ανθρώπους όπως εμείς, με υπερδυνάμεις το πείσμα, το θάρρος και το πάθος.

    Από την καθιστική ζωή στα βουνά

    Η ζωή της άλλαξε όταν αποδέχτηκε την πρόσκληση μιας συναδέλφου της να την ακολουθήσει σε μια κυριακάτικη εκδρομή του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου: «Εκείνη τη μέρα συνειδητοποίησα ότι ήταν η μοναδική φορά που δεν σκέφτηκα καθόλου τη δουλειά. Σκεφτόμουν μόνο πώς θα προχωρήσω, οπότε για εμένα αυτό έδρασε καταλυτικά στο να συνειδητοποιήσω ότι αν ήθελα να ξεκουράσω το μυαλό μου ίσως έπρεπε να κουράσω λίγο περισσότερο το σώμα μου». Μέχρι τότε δεν είχε καμία επαφή με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της όπως οι περισσότεροι από εμάς: βγαίνοντας για καφέ και για φαγητό με φίλους και με τον σύντροφό της.

    «Σκεφτόμουν μόνο πώς θα προχωρήσω, οπότε για εμένα αυτό έδρασε καταλυτικά στο να συνειδητοποιήσω ότι αν ήθελα να ξεκουράσω το μυαλό μου ίσως έπρεπε να κουράσω λίγο περισσότερο το σώμα μου».

    Μαζί με τις ορειβατικές εξορμήσεις μπήκαν στη ζωή της και νέες παρέες, με ανθρώπους που μοιράζονταν την ίδια αγάπη για το βουνό. Μέσα από τις συζητήσεις τους, μπήκε στη Βανέσα και το σαράκι των αποστολών εκτός Ελλάδας, όπου «καθώς γνώριζες πολύ καλά και τους ανθρώπους και την κουλτούρα ενός τόπου, έφερνες πίσω πολύ περισσότερες εμπειρίες από έναν απλό τουρίστα». Σε πολλά από εκείνα τα ταξίδια συμμετείχε και ο σύντροφός της, που αργότερα έγινε ο άντρας της και πατέρας των δυο παιδιών τους.

    Η πρώτη της επαφή με την ορειβασία ήρθε σε μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας, ως στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία, δεν κατάφερνε να απαλλαγεί από το στρες ούτε στον ελεύθερο χρόνο της. «Αν είσαι υπεύθυνη για κάποια προϊόντα τα βλέπεις συνεχώς μπροστά σου. Πήγαινα λοιπόν στο σουπερμάρκετ και αγχωνόμουν» θυμάται η Βανέσα Αρχοντίδου. Στη φωτογραφία, στο Έβερεστ.

    Έτσι γεννήθηκαν η ιδέα και το όνομα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ίδρυσε, A Woman Can Be. Στον αρχικό στόχο της, τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από την προβολή δυναμικών προτύπων, προστέθηκε και η βιώσιμη ανάπτυξη, όταν η Βανέσα παρατήρησε στις αποστολές της ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ήδη αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στα εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα των βουνών: «Έβλεπα, για παράδειγμα, τους παγετώνες να λιώνουν πολύ γρήγορα, αφήνοντας πίσω τους ένα ξερό τοπίο, σαν εκείνο του πλανήτη Άρη. Ή κανονίζαμε να ανεβούμε σε μια κορυφή που ξέραμε ότι εκείνες τις ημέρες θα είχε “παράθυρο καιρού” [δηλ. ο καιρός θα ήταν αρκετά καλός για να επιτρέψει την ανάβαση] αλλά διαπιστώναμε ότι τα τελευταία χρόνια τα μετεωρολογικά μοντέλα είναι απρόβλεπτα, γιατί το κλίμα έχει αλλάξει».

    Προσαρμοζόταν πολύ εύκολα στο υψόμετρο και δεν παρουσίαζε κοινά προβλήματα όπως δύσπνοια, πονοκέφαλο, διαταραχές ύπνου. Απεναντίας, ως σκληρά εργαζόμενη και μητέρα δύο μικρών παιδιών, έβρισκε ευκαιρία στη διάρκεια των αποστολών να αναπληρώνει τον ύπνο που της έλειπε! Στη φωτογραφία, στο Έβερεστ, ενώ ξεκουράζεται στη σκηνή της.

    Η μεγαλύτερη αποστολή της ζωής της

    Με έναν διπλό στόχο, λοιπόν, η Βανέσα Αρχοντίδου ξεκινάει στις 2 Δεκεμβρίου για έναν από τους πιο αφιλόξενους για τον άνθρωπο προορισμούς στη Γη. Είναι η μοναδική Ελληνίδα που συμμετέχει σε αυτή την αποστολή. Από την Πούντας Αρένας της Χιλής θα πετάξει μαζί με ορειβάτες από άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία, για την Ανταρκτική, από όπου θα αρχίσουν την ανάβαση για την υψηλότερη κορυφή της, το Βίνσον. Αφετηρία τους θα είναι το επίπεδο της θάλασσας και όχι, π.χ., τα 1.000 ή 2.000 μέτρα, όπως συμβαίνει σε άλλα βουνά. Δηλαδή, «θα ανεβούμε και τα 4.892 μέτρα». Μετά τούς περιμένει μια δεύτερη δοκιμασία: Να διασχίσουν 111 χλμ. με σκι μέχρι τον Νότιο Πόλο και έναν επιστημονικό σταθμό όπου διεξάγονται έρευνες για την κλιματική αλλαγή. Υποστηρικτές στην αποστολή της είναι, πέρα από την A Woman Can Be, και άλλοι σημαντικοί γυναικείοι οργανισμοί, όπως οι iforUMexoxo, και ο θεσμός των Greek International Women Awards (GIWA).

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα