«Συνέταιρος» στα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων γίνεται η εφορία ακόμα και για ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο, παρακρατώντας σημαντικό μερίδιο από το τίμημα που εισπράττει ο οφειλέτης.
Τα λεφτά εισπράττονται στο «παρά ένα» της έκδοσης του πιστοποιητικού ενημερότητας που είναι απαραίτητο για τη μεταβίβαση του ακινήτου και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αποπληρωμή των «κόκκινων οφειλών», ρυθμισμένων ή αρρύθμιστων. Σύμφωνα με τον νόμο, η εφορία έχει τη δυνατότητα να παρακρατήσει έως και το 70% του εισπραχθέντος ποσού.
Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος με ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 15.000 ευρώ πουλάει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ, η εφορία θα κρατήσει από το τίμημα των 40.000 ευρώ τις 15.000 ευρώ, δηλαδή το σύνολο των ρυθμισμένων οφειλών.
Εάν όμως ο φορολογούμενος έχει μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35.000 ευρώ, η εφορία θα κρατήσει ποσό ίσο με το 70% του τιμήματος, δηλαδή 28.000 ευρώ από τις 40.000 ευρώ.
Το μέτρο έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντιμάχονται την άδικη αντιμετώπιση της φορολογικής αρχής που εξισώνει τους συνεπείς οφειλέτες με τους ασυνεπείς. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ευνοεί τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, καθώς μόνο λίγοι δεν είναι οι οφειλέτες που μπαίνουν στο δίλημμα να εμφανίσουν κατώτερο τίμημα πώλησης στα συμβόλαια για να γλιτώσουν από το μακρύ χέρι της εφορίας.