20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η ΕΕ με 10 ομάδες έρευνας και διάσωσης σε Τουρκία και Συρία μέσα και η Ελλάδα με προτροπή του Πρωθυπουργού

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.  Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος.  Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία.

    Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

    «Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

    Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

    «Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

    Την οδύνη του για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις περιοχές στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Εξέφρασε επίσης τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν. «Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης .

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα