19.2 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Η δημόσια βιβλιοθήκη της Αυστραλίας έχει ελληνικό αρχιτεκτονικό υπόβαθρο

    Το κτίριο που δεσπόζει στο κέντρο της Μελβούρνης είναι διάσημο ανά την Αυστραλία ως η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας και μία από τις πρώτες ανά τον κόσμο. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία της σύνδεσης του εμβληματικού κτιρίου με την αρχαία Ελλάδα.

    Ο αρχιτέκτονας Θανάσης Ανδρωνάς βρίσκεται πίσω από την ομάδα που συντόνισε τις εργασίες πρόσφατης αποκατάστασης της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης που διήρκησαν διόλου λιγότερο από πέντε χρόνια.

    Βασικά σημεία

    • Το έργο αποκατάστασης της Πολιτειακής Βιβλιοθήκης της Βικτώριας που φέρει και ελληνική «υπογραφή», διακρίθηκε σε τρεις κατηγορίες αρχιτεκτονικού θεσμού βράβευσης.
    • Ο ομογενής πρωτεργάτης της αναγέννησης του κτιρίου εξηγεί πώς έφεραν στο προσκήνιο το εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα παρελθόν της βιβλιοθήκης.
    • Σημαντικό αποτέλεσμα των εργασιών, που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους κριτές των βραβείων, το άνοιγμα νέων χώρων στην υπηρεσία του κοινού της Μελβούρνης και των επισκεπτών.

    Οι συντελεστές όμως δικαιώθηκαν επάξια, αποσπώντας όχι μία αλλά τρεις διακρίσεις στα φετινά βραβεία του Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων Αυστραλίας στη Βικτώρια.

    «Είναι οπωσδήποτε μεγάλη τιμή και μεγάλη έκπληξη που μας δώσανε τρία βραβεία. Είχαμε ελπίδες για το Melbourne Prize (Βραβείο Μελβούρνης) αλλά να έχουμε και το Heritage [Architecture] (Βραβείο Αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και to Public Architecture (Βραβείο Δημόσιας Αρχιτεκτονικής) είναι ιδιαίτερη τιμή», λέει ο κ. Ανδρωνάς στο SBS Greek.

    Ως επικεφαλής της εταιρείας Andronas Conservation Architecture, είχε καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό σχεδιασμού του ‘νέου προσώπου’ της βιβλιοθήκης από τις συνεργάτιδες εταιρείες Architects Architectus and Schmidt Hammer Lassen.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα