21.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Η διαδικασία αποχώρησης του Δημοσίου από τις τράπεζες θα γίνει υπό την εποπτεία του ESM

    Ο επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Σταθερότητας, Πιερ Γκραμένια, επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα και όπως επιβεβαίωσε η διαδικασία αποχώρησης του Δημοσίου από τις τράπεζες θα γίνει υπό την στενή παρακολούθηση του οργανισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γκραμένια προσκάλεσε τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επισκεφθεί το Λουξεμβούργο το προσεχές διάστημα προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι ο ESM, μέσω του μη εκτελεστικού μέλους του που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, σκοπεύει να παρακολουθεί στενά το ΤΧΣ προκειμένου να διασφαλίζει ότι επιτελεί τον ρόλο του ανεξάρτητα και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και το θεσμικό πλαίσιο.

    Επί της αρχής, πάντως, ο ESM θεωρεί τη στρατηγική αποεπένδυσης συμβατή με το νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ -ο οποίος συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022. Επιπλέον, εκτιμά ότι περιγράφει με ικανοποιητική σαφήνεια τους στόχους, τα εργαλεία και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στο Ταμείο επαρκή ευελιξία ώστε να διαθέσει τα μερίδιά του στις τράπεζες με τον αποδοτικότερο για το Δημόσιο τρόπο.

    “Η στρατηγική αποεπένδυσης σηματοδοτεί μια σημαντική νέα εποχή για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς μετά από μια περίοδο που ήταν εστιασμένη στην αναδιάρθρωση των εγχώριων τραπεζών, ήρθε η στιγμή να περάσουν με μεθοδικό τρόπο σε ιδιωτικά χέρια”, αναφέρουν πηγές των Θεσμών.

    Υπενθυμίζεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει δύο θέσεις, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ESM- ελέγχουν πέντε θέσεις. Κατά γενική ομολογία πάντως όλων των φορέων που εμπλέκονται στην κρίσιμη διαδικασία της αποεπένδυσης, αυτή δεν αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά προτού κλείσει η εκκρεμότητα των εθνικών εκλογών.

    Προς το παρόν, πάντως, το ΤΧΣ αναζητά τους συμβούλους διάθεσης που θα “τρέξουν” τη διαδικασία διάθεσης των πρώτων μεριδίων που θα πωληθούν από κάθε τράπεζα -Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Για κάθε χωριστό μερίδιο που τίθεται προς πώληση, και για κάθε τράπεζα, θα ορίζεται διαφορετικός σύμβουλος διάθεσης.

    Στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Γκραμένια και το επιτελείο του συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διοίκηση του ΤΧΣ. 

    Υπενθυμίζεται ότι ο ESM, μαζί με το EFSF, χορήγησαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 190 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, γεγονός που καθιστά τον ESM ως τον κύριο πιστωτή της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 που αναμένεται να αποπληρωθεί το σύνολο των δανείων.

    Πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε αφορούσαν κυρίως τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας, καθώς και τον νέο ρόλο που αναζητεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ESM ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης. Μάλιστα, εφόσον ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης μονιμοποιηθεί, ο ESM εξετάζει την προοπτική να διαδραματίσει τον ρόλο του κύριου χρηματοδότη του θεσμού ως σταθερού εκδότη ευρωπαϊκού χρέους.

    Πράγματι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο κ. Γκραμένια ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητώντας νέους ρόλους με τους οποίους ο ESM θα βοηθά τα κράτη μέλη όχι μόνο να ανταποκρίνονται στις κρίσεις, αλλά να τις προλαμβάνουν. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η τρέχουσα αναθεώρηση της Συνθήκης που διέπει τη λειτουργία του ESM. “Η πρόληψη των κρίσεων κοστίζει λιγότερο από την αντιμετώπισή τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα