Ψηφίστηκε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικός Νόμος στη χώρα μας. Υλοποιήθηκε έτσι η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:
- Ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040.
- Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για τους βασικούς τομείς της οικονομίας.
- Δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου.
- Διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου, αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων.
- Εισάγεται επίσης ένα αποτελεσματικό σύστημα συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από υφιστάμενες δομές.
Ο Κλιματικός Νόμος ορίζει χαράσσει ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη που θα υιοθετήσει η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών προβλέπεται σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία:
- Διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.
- Μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης.
- Μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια.
- Μέτρα μείωσης των εκπομπών από επιχειρήσεις.
- Μέτρα μείωσης των εκπομπών στα νησιά. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019. Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
- Εκπόνηση από τους Δήμους, από το 2024, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, με στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 10% για το 2025 και 30% για το 2030, σε σύγκριση με το 2019.