16.7 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Η ανησυχία των οικονομολόγων για επιτόκια-ανάπτυξη παράλληλα με τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα

    Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να μεταβαίνει σε μια πιο δύσκολη εποχή όπου τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα, οι γεωπολιτικές εντάσεις μεγαλύτερες και οι αβεβαιότητες πιο έντονες.

    Αυτό είναι το μήνυμα που προήλθε από τη φετινή ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στη Νέα Ορλεάνη.

    Ανάμεσα στου παρευρισκόμενους ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κένεθ Ρόγκοφ και η πρώην διαμορφώτριας πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, Κριστίν Φορμπς οι οποίοι , προειδοποίησαν για τους μελλοντικούς κινδύνους.

    Στην έξοδο είναι μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και ταχείας ανάπτυξης της Κίνας. Αντίθετα, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κόσμο όπου ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας και οι επικίνδυνες εκρήξεις χρέους είναι , ο κανόνας.

    «Ζούμε σε μια εποχή πολλών σοκ», είπε ο Rogoff, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία».

    Οι προειδοποιήσεις για μακροπρόθεσμα προβλήματα έρχονται καθώς οι επενδυτές γίνονται κάπως πιο αισιόδοξοι για την ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Οι μετοχές και τα ομόλογα κατέγραψαν ράλι την Παρασκευή, αφού η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι τα μισθολογικά κέρδη υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, ενώ η ανεργία υποχώρησε ξανά σε χαμηλό πολλών δεκαετιών.

    Καθώς η AEA ολοκληρώνει το συνέδριό της την Κυριακή ,το επάγγελμα της οικονομίας περνάει, κάτι , σαν κρίση εμπιστοσύνης.

    Ο πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της BOE Forbes, καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είπε ότι η μεγάλη συσσώρευση του δημόσιου χρέους αύξησε τον κίνδυνο δημοσιονομικών κρίσεων, ενώ τα χαμηλά επιτόκια της πανδημίας δημιούργησαν φούσκες περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να σκάσουν. Τέτοιες ευπάθειες θα μπορούσαν να εκδηλωθούν «σύντομα παρά αργότερα», καθώς το κόστος της πίστωσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

    Ο οικονομολόγος Barry Eichengreen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ προειδοποίησε ότι μια αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν θα προκαλούσε οικονομικούς κλυδωνισμούς που θα ήταν «αρκετά μεγαλύτερου μεγέθους» από εκείνους  που βιώνουμε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα