19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η αναγέννηση του “Παρθενώνα της Μακεδονίας”

    “Χώμα, δένδρα, ένα ψηφιδωτό, λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι και ένα μνημείο φάντασμα να προβληματίζει λιγοστούς ειδικούς. Αυτά ως το 2007.

    Από τότε, όλοι εμείς, που έχουμε το προνόμιο και την τιμή να δουλεύουμε στον τόπο που είδε να δολοφονούν τον Ηγεμόνα των Ελλήνων και άκουσε την ιαχή των πολεμιστών “Αλέξανδρος Φιλίππου, βασιλεύς Μακεδόνων”, με κάθε πετραδάκι που μπαίνει στην θέση του, κερδίζουμε μια νίκη εναντίον αυτών που θέλησαν να εξαφανίσουν την πολύτιμη μνήμη”

    Με τα παραπάνω λόγια η σπουδαία αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, ανασκαφέας και διευθύντρια του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, που δούλεψε με πείσμα και αφοσίωση για τη δημιουργία του, αναφέρεται με δέος στον «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο καθηγητής Wolfram Hoepfner (αρχιτέκτων και αρχαιολόγος) ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της αρχαίας αρχιτεκτονικής.

    Επίσης, στην ανάρτησή της αναφέρει:

    “To 148 π.Χ., στην δεύτερη μάχη της Πύδνας ο Quintus Caecilius Metellus Macedonicus νίκησε τον Ανδρίσκο-Φίλιππο Στ΄, έναν τολμηρό άνδρα που αξίωνε ότι ήταν γιος του Περσέα και κατάφερε να ανασυστήσει το βασίλειο των Μακεδόνων.

    Τα τείχη των Αιγών κατεδαφίστηκαν, η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων καταστράφηκε… Και αν η πόλη κατάφερε να συνεχίσει να ζει, το ορατό σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας στην Οικουμένη, το “βασίλειο καθίδρυμα” του Φιλίππου Β΄ καταδικάστηκε στην λήθη…Damnatio Memoriae”.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα