16 C
Athens
Saturday, February 24, 2024
More

  H NBG Securities είναι αισιόδοξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά του 2023

  Παρά την ανοδική πορεία των ελληνικών μετοχών από τις αρχές του έτους, η NBG Securities συστήνει μια πιο επιφυλακτική στάση τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές. Εκτιμά όμως ότι τα πράγματα θα επανέλθουν ακόμα καλύτερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Καταλύτες θεωρούνται η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η πολιτική σταθερότητα και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα “ανεβάσει” και το Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η NBG Securities, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε το 2023 με θετικό ρυθμό (άνοδο 9% από τις αρχές του έτους), κυρίως λόγω των τραπεζών (αύξηση 17%), καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κοιτάξουν πέρα από μια ζοφερή προοπτική για την παγκόσμια οικονομία, τη χειρότερη επιδημία Covid της Κίνας και τα πεισματικά υψηλά πληθωρισμού στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με την NBG Securities, οι βασικοί μοχλοί που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2023 περιλαμβάνουν τους εξής:

  Συνολικά, αυτό είναι υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές: Το μακροοικονομικό σενάριο της χρηματιστηριακής παραμένει αρκετά ευνοϊκό (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,0%-2,0% ετησίως), με την επιβράδυνση να αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, στην υστέρηση του αντίκτυπου του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και τις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον υποστηρίζει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

  Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023. Δεδομένου του τροποποιημένου εκλογικού νόμου που εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, η NBG Securities πιστεύει ότι καθώς είναι πιο πιθανοί δύο γύροι εκλογών, θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Πάντως, συνολικά, σε ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών, βλέπει χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων ή/και μια ουσιαστική αλλαγή στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους μεταρρυθμίσεων και οικονομικής πολιτικής.

  Στο βασικό σενάριο της NBG Securities, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο β’ εξάμηνο του 2023, μετά τις εκλογές, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ειδικά στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών που είχαν ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. “Αναμένουμε ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την ενδεχόμενη επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών – ένας αναμφίβολα θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί”, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή.

  Η προσδοκία της NBG Securities για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν αμφότερα την απαραίτητη αφήγηση για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς. Συνεπώς, μετά το ράλι που έχουν σημειώσει οι ελληνικές μετοχές από τις αρχές του έτους, παραμένει πιο επιφυλακτική για τις προοπτικές τους για τους υπόλοιπους λίγους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική (εξέλιξη πληθωρισμού, αντίδραση της κεντρικής τράπεζας και γεωπολιτική) παραμένει αβέβαιη. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές που δίνουν μερίσματα, με πιο ανθεκτικούς ισολογισμούς που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς.

  Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), που ταιριάζουν με την αμυντική της πρόταση και την πρόταση αξίας για το α΄ εξάμηνο του 2023.

  Επιπλέον, περιλαμβάνει εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση ΑΠΕ, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία και καλές δυνατότητες ανάπτυξης (Autohellas) ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).

   

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα