8.7 C
Athens
Sunday, November 24, 2024
More

    H «κομπίνα» της φέτας: Γιατί ο Αυγενάκης έχει βάλει βιομηχανίες να μετρούν και να δικαιολογούν το γάλα που εισάγουν

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καρχιμάνη πως οι έλεγχοι στην παραγωγή φέτας θα συνεχιστούν σχετικά με την ιχνηλασιμότητα στο γάλα, και θα αναζητηθεί απάντηση στο τι γίνονται οι ποσότητες γάλακτος που έχουν εισαχθεί από τυροκομικές μονάδες σε όλη την χώρα, προκειμένου να καθαρίσει το τοπίο της φέτας στην χώρα.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός “οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν γάλα και θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που εισάγουν”. 

    Η φέτα και όλα τα ΠΟΠ τυριά πρέπει να παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές μεταξύ των οποίων είναι πως το γάλα με το οποίο παράγονται πρέπει να είναι ελληνικό. Επιπλέον, η φέτα πρέπει να παράγεται από πρόβειο και γίδινο γάλα συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας.

    Η αυξημένη ζήτηση της φέτας στις εξαγωγές οδηγεί μερικούς επιτήδειους της αγοράς να χρησιμοποιούν μη προβλεπόμενο γάλα (εισαγόμενο ή εκτός ΠΟΠ φέτας περιοχές). Έτσι ερμηνεύεται και το φαινόμενο υψηλής τιμής φέτας, αλλά χαμηλού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.

    Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το γενικό Χημείο του Κράτους όπως και οι έλεγχοι στη σήμανση.

    Παράλληλα το Υπουργείο ανοίγει και τον… “φάκελο μέλι” με στόχο να διερευνηθούν ελληνοποιήσεις και παρατυπίες ιχνηλατώντας και τις εισαγωγές μελιού. Ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε πως σύντομα στο μικροσκόπιο των δράσεων των ελεγκτικών μηχανισμών θα μπουν και οι εισαγωγές κρέατος και οπωροκηπευτικών!

    O Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι είναι αμετακίνητος στη θέση ότι όποιοι έχουν παρανομήσει θα υποστούν κυρώσεις. «Καμία υπόθεση δεν θα μείνει στο συρτάρι», είπε σημειώνοντας ότι ήδη εξετάζονται 160 ξεχασμένες υποθέσεις και σύντομα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις και τα υψηλά πρόστιμα σε αυτές τις εταιρείες. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης συζητείται σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ το οποίο, μεταξύ άλλων, ισχυροποιεί το κυρωτικό πλαίσιο στους ελέγχους.

    Υπενθυμίζεται πως την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα. Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα