22.3 C
Athens
Wednesday, October 30, 2024
More

    H Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων αναβίωσε μετά από 15 χρόνια με απόλυτη επιτυχία στον Τύρναβο

    Με πρωτοβουλία του Δήμου Τυρνάβου και σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας αναβίωσε μετά από 15 ολόκληρα χρόνια η ιστορική και διάσημη Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων στον Τύρναβο. Πλήθος κόσμου και επώνυμων καλεσμένων επισκέφθηκαν την πόλη, ταξιδεύοντας από όλη την Ελλάδα, απολαμβάνοντας το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων ομιλίες για την τέχνη της απόσταξης στο Μουσείου Αμπέλου, Οίνου Οίκου του Ανθρώπου, επισκέψεις σε παραδοσιακά καζάνια, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα το αμπέλι και την παραδοσιακή απόσταξη και φυσικά μουσικοχορευτικές δράσεις στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου καθόλη τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου.

    Επισκέψιμος χώρος ιδιοκτησίας του κ.Δημήτρη Παπαφίγκου, Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου, στο πλαίσιο του διημέρου της Γιορτής Τσίπουρου και Αποσταγμάτων
    Επισκέψιμος χώρος ιδιοκτησίας του κ.Δημήτρη Παπαφίγκου, Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου, στο πλαίσιο του διημέρου της Γιορτής Τσίπουρου και Αποσταγμάτων

    Την έναρξη των εορτασμών σήμανε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ.Στέλιος Τσικριτσής τονίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινότητα και την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, υπογραμμίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση του Τυρνάβου στην παραγωγή τσίπουρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για την ενίσχυση του αγροτουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ευγενία Μαμανού – Χατζή εστίασε στη σημασία της εκδήλωσης για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τυρνάβου και της τοπικής παράδοσης στην παραγωγή τσίπουρου, καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει η γιορτή στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

    Το τσίπουρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της τοπικής αγοράς, καθώς αποτελεί προϊόν που παράγεται με μεράκι, με την παράδοση της απόσταξης να περνάει από γενιά σε γενιά. Η καλλιέργεια των αμπελιών, η διαδικασία της απόσταξης και η διάθεση του τσίπουρου ενισχύουν την οικονομία της περιοχής, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του εκλεκτού προϊόντος και να απολαύσουν τη φιλοξενία του Τυρνάβου.

    Στη Γιορτή Τσίπουρου και Αποσταγμάτων συμμετείχαν τα περίπτερα: Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Αποστάγματα Κατσαρός, Αποστάγματα Καρδάσης, Αποστάγματα Παπράς, Αποστάγματα Βρυσσάς, Αποστάγματα Τσιλιλής, Τσίπουρο Δεκαράκι, Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Εμπορικός Σύλλογος Τυρνάβου, Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος “Γαϊτανάκι Μπουρανί” και οι σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου, Χορευτικός Όμιλος «Η Άμπελος», Σύλλογος Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα», Σύλλογος Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» από το Μελίσσι Γιαννιτσών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα