Μια απροσδόκητη συμμαχία τριών χωρών της ΕΕ από διαφορετικά μέρη της ένωσης που αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% της συνολικής παραγωγής της αντιδρούν στην παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή της εταιρικής φορολόγησης.
Ουγγαρία, Εσθονία και Ιρλανδία. Και οι τρεις τους αντιτίθενται στις προτάσεις για τη θέσπιση μίνιμουμ εταιρικού φόρου, επισκιάζοντας την μέχρι πρότινος ιστορική συμφωνία της συνάντησης του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον εναρμονισμό της εταιρικής φορολόγησης ανά τον κόσμο.
Η αντίθεση των τριών χωρών αυτών που αποτελούν μόλις το 3,6% του πληθυσμού της ΕΕ είναι αρκετά σημαντική αφού μπορεί να χρειαστεί ομόφωνη απόφαση στην Ενωση για τη θέσπιση των νέων προτεινόμενων μέτρων.
Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αποκάλεσε την πρόσφατη συνεδρίαση του ΟΟΣΑ ιστορική για την οικονομική διπλωματία, κάτι για το οποίο προφανώς διαφωνεί με τον Ούγγρο ομόλογό της Μιχάλι Βάργκα ο οποίος ανέφερε πως «το μίνιμουμ της εταιρικής φορολόγησης παγκοσμίως θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Το 15% είναι υπερβολικά υψηλό». Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον ΟΟΣΑ για να επιτευχθεί «μία κατάλληλη συμφωνία».
Στην Εσθονία την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δημοσίευσε αναφορά στην οποία υπογράμμισε πως η χώρα δεν είναι έτοιμη να «υποστηρίξει ολοκληρωτικά» μια τέτοια απόφαση, ενώ ερωτούμενη από το Bloomberg η κυβέρνηση υποστήριξε πως «η συμφωνία είναι πολύ ασαφής για να τη δεχτούμε ως έχει».
Ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου υπογράμμισε κι αυτός την αντίθεσή του στη συμφωνία. «Πρόκειται για ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος για την Ιρλανδία και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές και δεδομένα στο κείμενο το οποίο μου παρουσιάστηκε», ανέφερε ενώ υπογράμμισε οπτιμιστικά πως «θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους που πιστεύω θα εφαρμοστεί από την ΕΕ».