Οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κλιμακώνουν τις προσπάθειες στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg έχει επιχειρηθεί προσέγγιση και της Κίνας, αλλά οι συνομιλίες ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένες και δεν παρήγαγαν αποτελέσματα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επίσης επαφές με αρμοδίους στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία για την εκτροπή προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σε αντίθεση με το πετρέλαιο η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχει μικρή πλεονάζουσα χωρητικότητα και ουδεμία παραγωγός χώρα είπε ότι μπορεί να αντλήσει πολύ περισσότερες ποσότητες βραχυπρόθεσμα.
O φόβος είναι ότι χώρες της ΕΕ θα ξεμείνουν από φυσικό αέριο σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη διαψεύσει ότι σχεδιάζει επίθεση. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως η Μόσχα απαντήσει σε τυχόν οικονομικές κυρώσεις που θα της επιβληθούν διακόπτοντας τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το 40% των προμηθειών της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Λιβύη και εταιρείες στην Αλγερία για την αύξηση της παραγωγής σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ έχουν μιλήσει και με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Chevron Corp και η Exxon Mobil Corp. Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον ηγέτη του Κατάρ, σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι το θέμα «της διασφάλισης της σταθερότητας στις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας».