18.4 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    H BlackRock επισημαίνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τις αγορές

    Με απαισιοδοξία βλέπει το 2023 η BlackRock όσον αφορά την πορεία που θα χαράξουν οι αγορές. Όπως επισημαίνει, τα «σοκ» που προκλήθηκαν κατά το περασμένο έτος ήταν ακραία, προκαλώντας απότομα sell offs τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα. Ουσιαστικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια πολεμική σύρραξη που ακόμη μαίνεται, ενέτεινε περαιτέρω τις πιέσεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τον επίσημο πληθωρισμό (πιέσεις καταγράφονταν ήδη από την πανδημία του κορονοϊού εξαιτίας των περιορισμών στο σκέλος της παραγωγής) σε υψηλά 40 ετών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Fed ξεκίνησε την πιο απότομη και «επιθετική» πορεία αύξησης των επιτοκίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Ενδεικτικό να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο, οι αγορές ανέμεναν τα επιτόκια να αυξηθούν στο 1% μέχρι το τέλος του έτους και πλέον είναι κατά τέσσερις φορές υψηλότερα, με τη BlackRock να αναμένει περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Ένα ακόμη «σοκ», ήταν αυτό που πυροδοτήθηκε στα βρετανικά Gilts, υπενθυμίζοντας πως οι δυνάμεις της αγοράς τιμωρούν τις δημοσιονομικές ατασθαλίες με υψηλότερες αποδόσεις και με μια απότομη διολίσθηση των νομισμάτων.

    Συνεπώς, όπως τονίζει ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, θα πρέπει τα χαρτοφυλάκια να διευρύνουν την οπτική των πιθανών σεναρίων καθώς το νέο πλαίσιο της υψηλότερης μακροοικονομικής αστάθειας και της μεταβλητότητας των αγορών συνεπάγεται ένα ευρύτερο φάσμα αποτελεσμάτων και απαιτεί γρήγορες αντιδράσεις και αντανακλαστικά. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις συμπεριφορικές προκαταλήψεις όπως η αδράνεια που δυσκολεύουν την αποδοχή της αλλαγής ή κάνουν ελάχιστα για να κάνουμε τη διαφορά. Μερικές φορές ξέρετε ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν θέλετε να το πιστέψετε – είτε εξαιτίας της μεροληψίας της πρόσφατης κατάστασης είτε εξαιτίας της καθαρής δυσπιστίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

    Ένα δεύτερο δίδαγμα που απορρέει από τις δυσκολίες του 2022, είναι πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος επιβάλλει πλέον την καθιέρωση επίμονων ασφάλιστρων κινδύνου μεταξύ των διάφορων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, αντί να είναι κάτι στο οποίο οι αγορές αντιδρούν μόνο όταν συμβεί. Η BlackRock εντοπίζει έναν κατακερματισμένο κόσμο ανταγωνιστικών «μπλοκ» που αντικαθιστά μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από την παγκοσμιοποίηση και την γεωπολιτική συνεργασία. Η ενότητα των γεωπολιτικών αποτελεί πλέον τον «οδηγό» των οικονομικών μεγεθών, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο, κατά τον επενδυτικό «γίγαντα» που εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελούν τους μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους και όχι απλώς τους κινητήριους «μοχλούς» των αγορών για βραχύβια sell offs. Ο κατακερματισμός θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει περισσότερες αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης καθώς ανακατανέμονται οι πόροι, διατηρώντας έτσι υψηλότερα τις πληθωριστικές πιέσεις από ό,τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού και έχοντας καθοριστικό ρόλο στη μεταβλητότητα των αγορών.

    Το τελευταίο δίδαγμα σύμφωνα με τη BlackRock, είναι πως χρειαζόμαστε ένα νέο «investment playbook». Όπως αναφέρει ο ισχυρός επενδυτικός οίκος, το ότι λειτούργησε κάτι στο παρελθόν δε συνεπάγεται πως θα λειτουργήσει και τώρα, όπως για παράδειγμα το αυτοματοποιημένο «buy the dip», με τους στρατηγικούς αναλυτές να εκτιμούν πως τα «ράλι» των μετοχών που βασίζονται στις ελπίδες για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων θα «πέσουν στο κενό». Γιατί; Διότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να σώσουν τις οικονομίες από το φάσμα της ύφεσης που οι ίδιες προκάλεσαν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό προς τους στόχους τους. Οι προσδοκίες για τα κέρδη επίσης δεν αντανακλούν πλήρως μια υφεσιακή κατάσταση. «Ωστόσο οι αγορές τιμολογούν πλέον ένα μεγαλύτερο πλήγμα από αυτό που βλέπουμε – και καθώς αυτό συνεχίζεται, θα άνοιγε ο δρόμος για να στραφούμε με πιο θετική άποψη στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία» αναφέρει η BlackRock, που δεν υπολογίζει τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ως ένα μέσο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων.

    Ο κορυφαίος διαχειριστής αναμένει επίσης από τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων όταν το οικονομικό πλήγμα γίνει σαφέστερο και πιο εμφανές – διατηρώντας τα ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Βλέπει επίσης τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις να ενισχύονται καθώς οι επενδυτές απαιτούν ένα υψηλότερο premium για τον κίνδυνο διακράτησης τους, εν μέσω ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των ιστορικών επιπέδων χρέους. Η ομάδα υπό τον Jean Boivin (επικεφαλής της BlackRock Investment Institute) αναμένει πως ο πληθωρισμός που αφορά το σκέλος των υπηρεσιών να παραμένει σε σχετικά επίμονα υψηλά επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων που τροφοδοτεί την αύξηση των μισθών. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω οι αναλυτές θέτουν και τους μακροπρόθεσμούς «οδηγούς» που δύναται να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως είναι η γήρανση των πληθυσμών, ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και η «πράσινη» μετάβαση.

    Η BlackRock θέτει «underweight» σύσταση (σε τακτική – βραχυπρόθεσμη βάση) για τις μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Βρετανία, «ουδέτερη» σύσταση για τις μετοχές σε Κίνα, Ιαπωνία, στις αναδυόμενες αγορές και σε αυτές τις Ασίας εκτός της Ιαπωνίας. Επίσης, «underweight» σύσταση θέτει για τα πιο μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, για τα κρατικά ομόλογα σε ευρωπαϊκή βάση και για τα Gilts. Αντιθέτως, «overweight» σύσταση θέτει για τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό (inflation linked bond), για τα MBS (καλυμμένα από ενυπόθηκα δάνεια) και τα «investment grade» εταιρικού τύπου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα