Η Patras IQ, η οποία συνδιοργανώνεται από το 2012, από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης μεταξύ ερευνητικού και παραγωγικού τομέα και αποτελεί μια μακροχρόνια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που προωθεί ένα σύνολο δράσεων δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.
Κατά το τριήμερο 25, 26 και 27 Νοεμβρίου 2023, στο Συνεδριακό Και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, έλαβαν χώρα περισσότεροι από 70 εκθέτες με περίπτερα στα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονταν για τις δράσεις καινοτομίας που αναπτύσσουν, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ερευνητικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων Πάτρας και Πελοποννήσου, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί κ.ά.
Πολλές και παράλληλες ήταν οι δράσεις με το Πρόγραμμα να περιλαμβάνει συνολικά 38 συνεδρίες και περισσότερες από 190 ομιλίες εστιασμένες στην Καινοτομία, στην Έρευνα και στη Μεταφορά Τεχνογνωσίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, συμμετείχαν συνολικά επτά (7) Επιμελητήρια όπου φιλοξενήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την καινοτομία που αναπτύσσεται μέσα από τις θερμοκοιτίδες ή τους επιταχυντές που αυτά έχουν.
Τα Επιμελητήρια Αχαΐας,, Ηλείας, Ζακύνθου, Καβάλας, Δράμας, Έβρου και το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), έφεραν στην PATRASIQ startups που καινοτομούν μέσω των δράσεων τους.
Μάλιστα, όλοι οι εκπρόσωποι και συμμετέχοντες στα booths των Επιμελητηρίων,
εκτός των Β2Β στα οποία συμμετείχαν, παρακολούθησαν και δύο (2) εκδηλώσεις
που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο της Έκθεσης: 1) «INTECMED-
ένα έργο καλή πρακτική προς τη Διεθνοποίηση της PATRASIQ» και 2) «Καινοτομία
και Επιμελητήρια: καλές πρακτικές» όπου παρουσιάστηκαν startups από την Αχαΐα
οι οποίες ανέπτυξαν καινοτομία και ωφελήθηκαν μέσω των έργων που υλοποιεί το
Επιμελητήριο Αχαΐας.
Έγινε παρουσίαση από το Επιμελητήριο Ζακύνθου τα εφαρμογής “Re-Zante: History meets Virtual Reality” η οποία αναβιώνει την πόλη της Ζακύνθου πριν τον σεισμό του 1953.
Η διοργάνωση και η φιλοξενία των Επιμελητηρίων στην 8 η Patras IQ, άφησε τις
καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η παρουσία
των Επιμελητηρίων και των startups που καινοτομούν μέσα από αυτά, θα πρέπει να διευρυνθεί, δίνοντας υπόσχεση για μεγαλύτερη επιμελητηριακή συμμετοχή στην
επόμενη διοργάνωση.
Λίγο πριν την τελετή λήξης παρουσιάστηκε η «ΥΠΑΤΙΑ» που αποτελεί Σύμπραξη
Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μεταξύ Επιστημονικών και ερευνητικών
φορέων όπως και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Από τον πρύτανη κο. Χρήστο
Μπούρα επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής και του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως ο
θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής.