23.6 C
Athens
Tuesday, May 7, 2024
More

    Greek-Turkish Media & Academy Forum: Σταματάμε να οδηγούμε προς το μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν

    Στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τουρκικών Σπουδών (Τhe Foundation for Türkiye Studies) οι συμμετέχοντες ομιλητές, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και της διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας.

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, αφού αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και επισήμανε τις «υπάρχουσες ελληνοτουρκικές διαφορές», τόνισε τη σημαντικότητα των ειδικών συνεργασιών σε παρόμοιο επίπεδο, όπως το σημερινό συνέδριο, για τα ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

    Σε αρκετά θέματα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, είπε και αμέσως προσέθεσε ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταν να πάμε με τη μέχρι σήμερα ροή των γεγονότων, που δημιουργεί και ενισχύει, για παράδειγμα, τα εθνικιστικά στοιχεία κ.λπ., ενώ αναζητώντας την αλήθεια, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά, να ενισχύσουμε αυτό που αποκαλούμε διαύλους επικοινωνίας, αλλά και να βρεθούν και να εξερευνηθούν οι «καλές πρακτικές». Κάτι, που θα βοηθήσει ιδιαιτέρως και τους νέους, τη νέα γενιά, όπως είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος και στους φοιτητές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, που παρακολουθούσαν το συνέδριο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την προ ολίγων ημέρων επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε προς το μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν» και υπενθυμίζοντας αμέσως ότι η παγκόσμια συγκυρία απαιτεί συνεργασίες.

    Ο υφυπουργός μίλησε και για τη «θετική ατζέντα» και το προφανές από την ύπαρξή της, το οποίο επιπροσθέτως έχει και δύο πλεονεκτήματα: διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας ανοικτές και δημιουργεί έναν φιλικό μηχανισμό εμπιστοσύνης για τη συνεργασία των δύο πλευρών, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα, το κλίμα, τη θέρμη, και την επιτυχία στην εξεύρεση μιας συμφωνίας. Στις κοινωνίες μας, των Ελλήνων και των Τούρκων, το ένα καλό πράγμα οδηγεί στο άλλο, το επόμενο καλό, όπως είπε.

    Όταν επιτυγχάνεις την εξεύρεση κοινού εδάφους σε 15 συμφωνίες -και με άλλες 15 να επέρχονται- αυτό (από μόνο του) αναδεικνύεται σε έναν μηχανισμό εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, τόνισε μεταξύ άλλων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα