Μια νέα και άκρως επικίνδυνη μορφή ακρίβειας απειλεί τα νοικοκυριά. Γι’ αυτή μιλάνε πλέον όλο και περισσότεροι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά από μια τριετία δυνατών οικονομικών αναταράξεων που έφεραν τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, η νέα μόδα που απασχολεί κυβερνήσεις, αναλυτές και επιχειρηματίες είναι ο πληθωρισμός της απληστίας ή greedflation, όπως ονομάζεται διεθνώς.
Οι ειδικοί μιλούν για μία ακόμα μετάλλαξη της ακρίβειας, η οποία ακολούθησε τη διάλυση των ισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία COVID-19. Από τον Μάιο, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και έκανε συγκρίσεις με τον πληθωρισμό της Ισπανίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αναδείξει το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο. Και μόλις προ ημερών το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εντόπισε την ελληνική διάσταση του ζητήματος.
Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι πολλές επιχειρήσεις εκτόξευσαν, υπέρ το δέον, τις τιμές σε μια περίοδο που κανείς δεν γνώριζε πού θα σταματήσει το ράλι των τιμών ενέργειας. Αφού πρώτα έπεσε απότομα, το ασανσέρ των τιμών άρχισε να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα επειδή ο νόμος προσφοράς και ζήτησης που καθορίζει τη διεθνή οικονομία και σταθεροποιεί τις αγορές έγινε λάστιχο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί πια αποτελεσματικά.
Κι ενώ φαίνεται ότι πολλοί βολεύονται από την αδυναμία των αγορών να ισορροπήσουν, η νέα τάση μπορεί να προκαλέσει αντίστροφα αποτελέσματα και τελικά να χάσουν όλοι πολύ περισσότερα απ’ όσα τυχόν κερδίζουν σήμερα.