22.4 C
Athens
Wednesday, May 22, 2024
More

    Γραφείο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 3,6%-4,7% υπολογίζει – Ποιοι κλάδοι “ανησυχούν”

    Η ήπια ύφεση του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με τα διψήφια ποσοστά που προέβλεπαν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί αλλά ακόμα και το υπουργείο Οικονομικών, ήταν μια θετική έκπληξη που οδηγεί σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω ακόμα και τους πιο συντηρητικούς.

    Το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είχε εκτιμήσει ότι η φετινή ανάκαμψη δεν θα ξεπερνούσε το 2,7%, λόγω του παρατεταμένου lockdown, των εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και της υψηλής εξάρτησης από τον Τουρισμό.

    Πλέον, υιοθετεί ως βασικό σενάριο το εναλλακτικό, που προβλέπει επέκταση της οικονομίας με ρυθμούς 3,6% ως 4,7%. Παρά ταύτα το ΓΠΚΒ επισημαίνει ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ειδικά μετά το 2022, όταν δηλαδή θα αρθούν τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και θα έχει ξεκινήσει ο μετασχηματισμός της οικονομίας με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και ο βασικός κίνδυνος είναι να μείνουν «ξεκρέμαστοι» εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις σε κλάδους που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.

    Συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα, η κρίσιμη αβεβαιότητα είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης που αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων. Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού αλλά ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων. Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης παραμένει σχετικά χαμηλή.

    Συνέπεια αυτής της αναντιστοιχίας είναι η καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων και η διατήρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, με αρνητικές οικονομικές συνέπειες που εκδηλώνονται κυρίως μέσω του τουρισμού. Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική της εικόνα. Σύμφωνα με το ΓΠΚΒ, είναι σημαντικό να βελτιωθεί αυτή η εικόνα και να προσεγγίσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.

    Οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες μεταφέρονται και στα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η άρση των έκτακτων μέτρων θα προκαλέσει μια δημοσιονομική βελτίωση κατά 7 περίπου μονάδες ΑΕΠ (από -7,2% το 2021 σε -0,3% το 2022). Η πραγματοποίηση αυτής της πρόβλεψης εξαρτάται από την ομαλή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες. Επομένως, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

    Συνοψίζοντας, κατά το ΓΠΚΒ οι απώλειες που προκάλεσε η πανδημία και το κόστος των παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων δεν θα εξαφανιστούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Η επαναφορά στην ανάκαμψη δεν αρκεί να ιδωθεί μόνο μέσα από τα συνολικά μεγέθη και τους μέσους όρους, αλλά πρέπει να λάβει υπόψη και τις έντονες ασυμμετρίες μεταξύ κλάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ζήτημα των ανισοτήτων δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή και ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικότερο στα επόμενα χρόνια. Σε πρόσφατο δοκίμιο εργασίας του ΔΝΤ, διαπιστώθηκε η διαχρονική θετική συσχέτιση μεταξύ πανδημιών και κοινωνικής έντασης. Οι πανδημίες επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική μεγέθυνση και εντείνουν την ανισότητα, δημιουργώντας συνθήκες που οξύνουν τις κοινωνικές εντάσεις. Οι κοινωνικές εντάσεις, με τη σειρά τους, προκαλούν πρόσθετες μειώσεις στην οικονομική μεγέθυνση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί εντονότερα σε χώρες με σχετικά αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας, όπως η Ελλάδα, και να δημιουργήσει περισσότερες αβεβαιότητες για την επόμενη μέρα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα