20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Γουλιέλμο Μαρκόνι: Η εφεύρεση του ασυρμάτου και η κουμπαριά με τον Μπενίτο Μουσολίνι

    Σαν σήμερα στις 25 Απριλίου 1874, γεννιέται ο Guglielmo Marconi, ο Ιταλός φυσικός ο οποίος εφηύρε ένα επιτυχημένο σύστημα ραδιοτηλεγραφίας το 1896 και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1909. Η πορεία του ωστόσο στιγματίστηκε από την σκιά της σύνδεσής του με τον φασισμό.

    Ο Ιταλός μαρκήσιος Γουλιέλμο Μαρκόνι εξασφαλίζει στην Αγγλία το πολυπόθητο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του: τον ασύρματο. Είχε καταθέσει σχετική αίτηση λίγους μήνες νωρίτερα στο υπουργείο Επικοινωνιών της Ιταλίας, αλλά οι αρμόδιοι την αγνόησαν.

    Τα πειράματα του Μαρκόνι στην ασύρματη τηλεγραφία είχαν αρχίσει έναν χρόνο νωρίτερα, το 1895, στην Μπολόνια όταν ήταν 21 ετών. Αν και δεν ανακάλυψε κάποια επαναστατική αρχή, βελτίωσε και ενοποίησε μία σειρά από παράγοντες, παρουσιάζοντας το δικό του σύστημα.

    Γουλιέλμο Μαρκόνι: Η εφεύρεση, το Νόμπελ και ο φασισμός

    Η αρχική συσκευή του αποτελείτο από ένα σύρμα επαγωγής και ένα κλειδί του Μορς, που έδινε σήματα. Ο πομπός ήταν ένα συνεχώς διακοπτόμενο κύκλωμα και ο δέκτης μία βελτιωμένη έκδοση εκείνου του Εντουάρ Μπρανλί.

    Η καινοτομία ήλθε όταν ο Μαρκόνι συνέδεσε τη μία άκρη του κυκλώματος σε μία κεραία και την άλλη στη γη, φτιάχνοντας έτσι για πρώτη φορά ένα πρακτικό σύστημα ασύρματου σηματοδότη με τον οποίο μπορούσε να μεταδώσει μηνύματα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Το 1896 είχε αυξήσει την απόσταση στα 2,4 χιλιόμετρα.

    Τον Ιούλιο του 1897 ο Μαρκόνι δημιούργησε έναν ασύρματο σταθμό στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας, ο οποίος εξέπεμψε για πρώτη φορά σήματα πάνω από τη Μάγχη, από το Βιμερό της Γαλλίας έως τον φάρο του Ν. Φόρλαντ στην Αγγλία.

    Το 1909, ο Μαρκόνι μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν για τη συμβολή του στην ασύρματη τηλεγραφία.

    Μπενίτο Μουσολίνι και γερουσιαστής Γκουλιέλμο Μαρκόνι, εφευρέτης του ασύρματου: Αντίγραφο εικόνας που τραβήχτηκε στη Ρώμη κατά την 80ή επέτειο της φασιστικής πορείας στο Καπιτώλιο της Ιταλίας: , περ. 28 Οκτωβρίου 1930
    Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι, εφευρέτης του ασύρματου: Αντίγραφο εικόνας που τραβήχτηκε στη Ρώμη κατά την 80ή επέτειο της φασιστικής πορείας στο Καπιτώλιο της Ιταλίας, περ. 28 Οκτωβρίου 1930

    Σκιά στην πορεία του ήταν η σύνδεσή του με τον φασισμό.

    Ήταν ενεργό μέλος του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος, ένθερμος υποστηρικτής της φασιστικής ιδεολογιών και ενεργειών όπως η επίθεση των δυνάμεων του Μουσολίνι στην Αιθιοπία. Μάλιστα ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν κουμπάρος στον δεύτερο γάμο του τον Ιούνιο του 1927.

    Ο Mussolini, ο Guglielmo Marconi, ο Francesco Giunta και η Marquise Maria Cristina Marconi, ποζάρουν στην καμπίνα του ραδιοφώνου

    Ο Μουσολίνι μάλιστα, τον διόρισε πρόεδρο της Βασιλικής Ακαδημίας της Ιταλίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μαρκόνι ήταν αντισημίτης. Απέρριπτε όλους τους Εβραίους υποψήφιους για την ακαδημία, γράφοντας το γράμμα “Ε” δίπλα στα ονόματα των Εβραίων επιστημόνων που οι συνάδελφοί του είχαν επιλέξει… Η ιταλική λέξη για τον Εβραίο είναι “Ebreo”.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μαρκόνι, η οποία ξεκίνησε το 1930, τρία χρόνια πριν ο Αδόλφος Χίτλερ αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία και οκτώ χρόνια πριν οι φυλετικοί νόμοι του Μουσολίνι φέρουν τον αντισημιτισμό του καθεστώτος του στο φως της δημοσιότητας, δεν επετράπη σε κανέναν Εβραίο να γίνει μέλος της Ακαδημίας.

    Οι ιστορικοί διχάζονται σχετικά με το αν οι διακρίσεις ήταν η προσωπική πρωτοβουλία ενός επιστήμονα που θεωρούσε τους Εβραίους κατώτερους ή αν ήταν η δράση ενός ανθρώπου πολύ αδύναμου για να αντιταχθεί στο καθεστώς.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα