Η Ευρώπη έχει πληγεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος ως συνέπεια του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας και όμως , η βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μόλις ξεκινά.
Μετά από αυτόν τον χειμώνα, η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναγεμίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου με ελάχιστες έως καθόλου παραδόσεις από τη Ρωσία, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για δεξαμενόπλοια καυσίμου. Ακόμη και με περισσότερες εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που διατίθενται ηλεκτρονικά, η αγορά αναμένεται να παραμείνει σφιχτή μέχρι το 2026, όταν θα είναι διαθέσιμη πρόσθετη παραγωγική ικανότητα από τις ΗΠΑ στο Κατάρ. Αυτό σημαίνει καμία ανάπαυλα από τις υψηλές τιμές.
Ενώ οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του χτυπήματος με βοήθεια άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων , σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τις οικονομίες που πιθανότατα βρίσκονται ήδη σε ύφεση, η στήριξη που μείωσε το πλήγμα για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτη.
«Από τη στιγμή που αθροίζονται τα πάντα — διασώσεις, επιδοτήσεις — είναι ένα γελοίο μεγάλο χρηματικό ποσό», δήλωσε ο Martin Devenish, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων S-RM. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν αυτήν την κρίση το επόμενο έτος».
Η δημοσιονομική ικανότητα της κυβέρνησης έχει ήδη διευρυνθεί. Περίπου τα μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρέος που υπερβαίνει το όριο του μπλοκ του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Το περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, που υπολογίστηκε από τα στοιχεία της αγοράς, είναι μια ευρεία αποτίμηση της ακριβότερης ενέργειας για τους καταναλωτές και τις εταιρείες — ορισμένα αλλά όχι όλα αντισταθμίστηκαν με πακέτα βοήθειας.