Η σημερινή γιορτή της Ινδίκτου που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους βρίσκει περισσότερους από 100 Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ιεράρχες έχουν συρρεύσει για την τριήμερη Σύναξη σήμερα 1η Σεπτεμβρίου ημέρα της Ινδίκτου, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την έναρξη του νέου έτους και στο πλαίσιο των 30 χρόνων που συμπληρώνονται το 2021 από την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.
Θέμα της Σύναξης, που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο ζήτημα, ενώ η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Οι Ιεράρχες θα υπογράψουν στον Κώδικα της νέα Ινδιοκτιώνος, όπου αναγράφεται το μήνυμα που υπογράφει αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης προκειμένου στη συνέχεια να το συνυπογράψουν οι Ιεράρχες. Στη Σύναξη μετέχουν όλοι οι εν ενεργεία Αρχιερείς του Θρόνου, Μητροπολίτες Επίσκοποι και βοηθοί Επίσκοποι, από όλο τον κόσμο, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναμένεται να αναφερθεί στα πεπραγμένα της τριετίας αλλά και να εστιάσει και στις νέες στοχεύσεις αλλά και στην πανδημία, για την οποία στην χθεσινή του ομιλία χειροθέτησης σε «Αρχων Οφφικιάλιο» του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι είναι όλως άστοχο να χαρακτηρίζεται η πανδημία πεδίο σύγκρουσης πίστης και επιστήμη, καθώς δεν είναι αντίπαλοι αλλά συνεργάτες στην διακονία του ανθρώπου. Και τόνισε ότι δεν η άρνηση της χρήσης μάσκας και η απόρριψη του εμβολίου ένδειξη ζώσης πίστης στον Χριστό αλλά μάλλον αγνωμοσύνη για το πολύτιμο δώρο της ζωής το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε.
Η χειροθέτηση με το ειδικό παράσημο έγινε χθες, παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε συγκινημένος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντάς του ότι είναι σύμβολο της καθολικής ενότητας και της ομόνοιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση την οποία πρέπει να έχουν η εκκλησία και η επιστήμη. «Η επιστήμη ταυτίζεται εξ ορισμού με τη συνετή και συνεχή αναζήτηση της αλήθειας, η οποία φρονώ ότι είναι ο σκοπός της ζωής μας. Στην αναζήτηση αυτή είναι συνοδοιπόρος και η εκκλησία μας» είπε.