27.5 C
Athens
Tuesday, June 25, 2024
More

  Γιατί το ολυμπιακό χωριό στο «Παρίσι 2024» θα είναι το πιο βιώσιμο όλων των εποχών;

  Το ολυμπιακό χωριό που φτιάχτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» σχεδιάστηκε για να είναι πιο βιώσιμο από οποιοδήποτε άλλο ολυμπιακό χωριό στο παρελθόν.

  Το ολυμπιακό χωριό για το Παρίσι 2024, σύμφωνα με το Forbes, απλώνεται σε τρεις πόλεις που ονομάζονται Saint-Denis, Saint-Ouen και l’Ile-Saint-Denis στο βόρειο τμήμα των Παρισίων, περίπου 9χλμ από το κέντρο της πόλης, στις όχθες του ποταμού Τράτα.

  Το Ολυμπιακό Χωριό των Παρισίων © EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
  Εκτείνεται σε περίπου 330.000 τετραγωνικά μέτρα που στο παρελθόν ήταν ένα μείγμα βιομηχανικών μονάδων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων – αυτό που η Le Monde αποκαλούσε «βιομηχανική ερημιά».

  Από τις 18 Ιουλίου και μετά, αυτός ο χώρος θα στεγάζει τόσο τους Ολυμπιονίκες όσο και τους Παραολυμπιονίκες και μέλη του αθλητικού τους περιβάλλοντος, που αναμένεται να είναι συνολικά σχεδόν 15.000 και 9.000 αθλητές αντίστοιχα. Και οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες θα χρησιμοποιούν το ίδιο ολυμπιακό χωριό.

  Το Ολυμπιακό Χωριό των Παρισίων © EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

  Το ολυμπιακό χωριό των Παρισίων κόστισε, σύμφωνα με το Forbes, 1,85 δισ. δολάρια για την κατασκευή του και, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη Γαλλία.

  Το χωριό έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου ένα πράγμα: να μπορεί να στεγάσει Γάλλους στα ίδια κτίρια, με τις ελάχιστες απαραίτητες ανακαινίσεις, μετά την αποχώρηση των αθλητών.

  Paris 2024 Olympics Takes Bold Strides Toward Sustainability

  Επιπλέον, καθώς το «Παρίσι 2024» προσπαθεί να είναι ένας από τους πιο βιώσιμους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ, είναι σημαντικό το χωριό να συμμορφώνεται με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2016 όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή – το χωριό καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης γειτονιάς με το συνδυασμό σούπερ μάρκετ, χώρων πρασίνου, γραφείων, παρόχων υγείας και μεταφορών– ενώ δύο σχολεία χτίζονται στη γειτονιά και 6.000 κάτοικοι θα μετακομίσουν.

  Για τους αθλητές, υπάρχει μια γιγάντια καντίνα για 3.500 άτομα που θα εναλλάσσει το μενού της κάθε οκτώ ημέρες, ανταποκρινόμενη στις διατροφικές απαιτήσεις όλων των αθλητών και του προσωπικού -το NBC αναφέρει ότι θα υπάρξει γαλλική κουζίνα και οι αθλητές μπορούν να περιμένουν πολλές ομελέτες και, αν η προπονητική δίαιτα επιτρέπει, αρτοσκευάσματα. Αναμένεται ότι θα σερβίρονται 40.000 γεύματα ημερησίως και θα υπάρχουν επίσης πολλά σημεία «grab and go» όπου οι αθλητές μπορούν να τρώνε εν κινήσει, αλλά δεν θα παρέχεται αλκοόλ.

  Paris 2024 Olympic and Paralympic Village: behind the scenes of a project that is unique, eco-friendly and focused on the future

  Θα υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο με κομμωτήριο και ταχυδρομείο, καθώς και ένα 24ωρο γυμναστήριο και ένα μέρος για να χαλαρώνουν με τους άλλους αθλητές. Καθώς έχει σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές πόλεις του 2050, θα υπάρχουν πολλά υδάτινα χαρακτηριστικά και πράσινο (τα οποία προορίζονται για μελλοντική προστασία έναντι τυχόν επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής). Έχει χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και όλα τα κτίρια ύψους κάτω των 28 μέτρων είναι κατασκευασμένα από ξύλο -το 75% των δομικών υλικών ανακυκλώνεται και το χωριό έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τα πολύ ζεστά καλοκαίρια που αναμένονται από το 2050 και μετά -(τα δάπεδα θα παρέχουν ενδοδαπέδια ψύξη, για παράδειγμα).

  Οι αθλητές, σύμφωνα με το Forbes, θα βρίσκονται σε ατομικά δωμάτια που απέχουν πολύ από το να είναι φανταχτερά και που θα μπορούσαν να μοιάζουν με το σπίτι τους σε οποιοδήποτε τυπικό κατάλυμα, σε οποιαδήποτε πόλη παγκοσμίως, αν και κανένα από αυτά δεν διαθέτει κουζίνα. Είναι ενδιαφέρον ότι το Παρίσι χρησιμοποιεί τα ίδια κρεβάτια από χαρτόνι που έκαναν το ντεμπούτο τους στο Τόκιο 2020, τα οποία χλευάστηκαν πολύ ως «αντισεξουαλικά» (οι ερωτικές επαφές είχαν απαγορευτεί, άλλωστε, τότε λόγω της πανδημίας της Covid). Ο διευθυντής του ολυμπιακού χωριού, Λορέν Μισό, επιβεβαίωσε στο Sky News ότι η απαγόρευση των σεξουαλικών περιπτύξεων του Τόκιο 2020 έχει αρθεί για το Παρίσι 2024. 16.000 από αυτά τα κρεβάτια, κατασκευασμένα από την εταιρεία Airweave, παραδόθηκαν στο χωριό του Παρισιού στις 11 Μαΐου.

  Paris is aiming for the most sustainable Olympics yet. Organizers acknowledge the plan isn't perfect | National Sports | ottumwacourier.com

  Λεωφορεία και ηλεκτρικά ποδήλατα θα μεταφέρουν αθλητές σε όλο το χωριό με το 100% από αυτούς να προπονούνται σε απόσταση 20 λεπτών από τον πολύ μεγάλο χώρο και το 80% να προπονούνται εντός του ίδιου του χώρου.

  Το Παρίσι κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εστιάζοντας την κληρονομιά του στην αναγέννηση και τη βιωσιμότητα -αυτό το μέρος των Παρισίων υπήρξε ένα από τα πιο κοινωνικά υποβαθμισμένα στη χώρα, με υψηλότερη από το μέσο όρο ανεργία και εθνική σύνθεση του τοπικού του πληθυσμού που τακτικά υποφέρουν από αυξημένες διακρίσεις, αναφέρει η The Guardian.

  Το Παρίσι 2024 κέρδισε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή το 95% των εκδηλώσεων διεξάγονται χρησιμοποιώντας υπάρχουσες αθλητικές υποδομές (80% των επενδύσεων είναι στο Seine-Saint-Denis, συμπεριλαμβανομένου του πολυτελούς Κέντρου Υδάτινων Στίβου), που θα ωφελήσει τους ντόπιους για τα επόμενα χρόνια. Η μόνη άλλη τοποθεσία που έχει κατασκευαστεί για τη διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων είναι μια αρένα 8.000 θέσεων, πάλι στο βορρά, για μπάντμιντον και ρυθμική γυμναστική.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα