25.2 C
Athens
Monday, June 17, 2024
More

  Γιατί θα φθάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές για χρυσό, ασήμι και χαλκό;

  Οι τιμές για πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά τους τελευταίους μήνες, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν νέα ρεκόρ όλων των εποχών.

  Η τιμή του χρυσού στην αγορά spot «σκαρφάλωσε» σε «φρέσκια» κορυφή, στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα. Το ασήμι πάτησε επίσης πολυετή υψηλά νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, όπως άλλωστε και ο χαλκός.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές των τριών συγκεκριμένων πολύτιμων μετάλλων θα ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, ποιοι είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν το ράλι; Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του δυναμική εν μέσω της νέας υποχώρησης του αμερικανικού δολαρίου και της διολίσθησης των αποδόσεων του αμερικανικών κρατικών ομολόγωνΑλλά, δεν είναι μόνο αυτό.

  Οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των αγορών χρυσού, αποκτώντας 603 τόνους πέρυσι, σε ένα άλμα της τάξεως του 10% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) που αναμένει ότι η ζήτηση για κινεζικά κοσμήματα θα παραμείνει σε ισχυρά ποσοστά φέτος ή ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2023.

  Οι αναλυτές της UBS αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για τον χρυσό, στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα 2.600 δολάρια έως το τέλος του 2024. Η ανοδική αναθεώρηση της ελβετικής τράπεζας οφείλεται στην ισχυρότερη κινεζική ζήτηση, πέρα ​​από μια σειρά από ήπια οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ελέω και των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.

  Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να πιέζουν τον χρυσό καθώς καθιστούν τα ομόλογα – επίσης ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο – μια πιο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να σημειώνει νέα υψηλά», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής για τα πολύτιμα μέταλλα της UBS, Τζόνι Τέβες.

  Παράλληλα, τι γίνεται με τον «φτωχό συγγενή» του χρυσού, το ασήμι; Ενώ το ασήμι τείνει να παίζει «δεύτερο ρόλο» μπροστά στο πολύτιμο μέταλλο, τα κέρδη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. «Το ασήμι ήταν αναμφισβήτητα ακόμα πιο ενδιαφέρον – τελικά κατάφερε να απολαύσει μια αξιοπρεπή άνοδο έναντι του χρυσού», επεσήμανε μιλώντας στο CNBC ο Νίκος Καβάλης, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων έρευνας πολύτιμων μετάλλων Metals Focus. Ανέφερε ότι καθώς η αγορά πείθεται για την άνοδο του χρυσού, περισσότεροι επενδυτές στρέφονται και στο ασήμι.

  Το ασήμι έσπασε το φράγμα των 31 δολαρίων ανά ουγγιά σε υψηλό άνω της δεκαετίας την περασμένη Τετάρτη, με αναλυτές να πιστεύουν πως είναι το πολύτιμο μέταλλο που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να ωφεληθεί πραγματικά από τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Επίσης, όταν η Fed χαλαρώνει της νομισματική της πολιτική, το ασήμι μπορεί να ξεπεράσει μέχρι και τον χρυσό, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης παραμένουν σφιχτά.

  «Υπάρχει βραδύτερη ανάπτυξη της παραγωγής και ισχυρή βιομηχανική ζήτηση. Αυτό υποδηλώνει ότι η προσφορά καθυστερεί τη ζήτηση, γεγονός που θα οδηγήσει την αγορά σε διαρθρωτικό έλλειμμα», τονίζει ο Ντάνιελ Χάινς, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ. Το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως για βιομηχανικούς λόγους και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην κατασκευή αυτοκινήτων, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα