Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν εκδηλώσει ποικιλοτρόπως την πρόθεσή τους να μετατραπούν σε σημαντικό παγκόσμιο παίκτη σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), όμως πλέον και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν στραφεί σοβαρά στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων PwC, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συνεισφέρει 320 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή έως το 2030.
«Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις στην AI στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο CNN ο Στήβεν Άντερσον, υπεύθυνος στρατηγικής και αγορών της PwC για τη Μέση Ανατολή, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Παγκόσμιας Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (GAIN) την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. «Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο έτοιμοι να πειραματιστούν και να εμπλακούν με την τεχνητή νοημοσύνη από ό,τι ίσως κάποια άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε ο Άντερσον.
Ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ενεργοβόρα και μετατρέπεται σε σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, η Google ανέφερε ότι οι εκπομπές της το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιες από το 2019 , που εν μέρει απέδωσε στις ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι η ζήτηση ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων και τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026.
Εντούτοις, ο Άντερσον πιστεύει ότι οι χώρες του Κόλπου, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, βρίσκονται σε προνομιούχα θέση για να γίνουν «μεγάλοι παίκτες» στην τεχνολογία, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να την κάνουν πιο πράσινη.
«Είμαστε στο ενεργειακό κέντρο του κόσμου, όχι μόνο σε σχέση με την παλιά ορυκτή ενέργεια, αλλά και τη νέα πράσινη ενέργεια», συνέχισε ο αναλυτής της PwC, που πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το φθηνότερο μέρος του κόσμου για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και έχουμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε τη βιώσιμη ενέργεια με τη σημαντική υπολογιστική ισχύ που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη».
Εκτός των ΗΑΕ, πλέον το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους επενδυτές της περιοχής σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης.
Καθώς η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε μια πρόσφατη έκθεση της Αρχής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της χώρας (SDAIA), η ΑΙ προβλέπεται να συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ έως το 2030, με τον κλάδο να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 29%.
Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες σε όλη την περιοχή για την ανάπτυξη μοντέλων στην αραβική γλώσσα βάσει τοπικών συνόλων δεδομένων που αποτυπώνουν τις αποχρώσεις της γλώσσας κατά τρόπο που δεν υπάρχει σε πλατφόρμες όπως το ChatGPT. Έτσι, από το περασμένο έτος τα ΗΑΕ παρουσίασαν ένα εργαλείο ονόματι Jais και η Σαουδική Αραβία ανέπτυξε το ALLaM, το «αραβικό chatbot».