22.1 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Γιατί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι απειλούν το Υπουργείο Οικονομικών με… μετανάστευση των εταιρειών τους;

    Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Nova, Vodafone έστειλαν επιστολή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, Χάρη Θεοχάρη με κοινοποίηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία ζητούν την κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και εκείνων που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέσεων και προγραμμάτων στην σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που διατυπώνεται στην επιστολή οι πάροχοι ζητούν την κατάργηση του τέλους (10%) στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, του τέλους (5%) συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις από 100Mbps και άνω, καθώς και του τέλους (10%) κινητής τηλεφωνίας για συνδρομητές σε προγράμματα με απεριόριστες παροχές (unlimited που περιλαμβάνουν και δεδομένα).

    Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος στις επικοινωνίες, «με αποτέλεσμα τη μερική ακύρωση των θετικών επιδράσεων από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων (για παράδειγμα Gigabit voucher, smart readiness κα) καθώς και τις ενέργειες των εταιρειών του κλάδου για μείωση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών συνολικά».

    Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι αν ληφθεί υπόψη και ο ΦΠΑ, η συνολική έμμεση φορολογία σε όλες τις άνω υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 30%, ποσοστά που συναντάμε «μόνο σε προϊόντα όπως τα καύσιμα ή ο καπνός και τα ποτά, η χρήση των οποίων έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον». Όσο για το τέλος κινητής τηλεφωνίας επισημαίνεται ότι χρονολογείται από το 1998 και είχε επιβληθεί με τη δικαιολογία ότι το κινητό τηλέφωνο ήταν «είδος πολυτελείας». Κάτι που προφανώς έχει αλλάξει πλέον.

    Το αίτημα των παρόχων για κατάργηση των τελών δεν είναι νέο. Ωστόσο αυτή τη φορά, δεδομένης και της εν εξελίξει συζήτησης για τις επιδόσεις της Ελλάδας στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, η τηλεπικοινωνιακή αγορά διαφοροποιεί τα αιτήματά της, ζητώντας την κατάργηση όχι όλων των τελών αλλά μόνο εκείνων που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέσεων και προγραμμάτων, ικανών να κλείσουν το χάσμα που παρατηρείται με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μοναδική εξαίρεση στην εν λόγω διαφοροποίηση αποτελεί το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίοι αποτελεί τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα των παρόχων, καθώς όπως υποστηρίζουν ο συγκεκριμένος φόρος δημιουργεί θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως εξηγούν οι πάροχοι οι διεθνείς συνδρομητικές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να επιβάλλουν το συγκεκριμένο τέλος στους εγχώριους συνδρομητές τους, γεγονός που τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές από άποψη τιμολογιακής πολιτικής.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα