Εκατοντάδες μουσουλμάνοι της Κένυας πραγματοποίησαν πορεία πριν από εβδομάδες προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας , σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε μια πρόσφατη απόφαση που υποστηρίζει το δικαίωμα των LGBTQ ομάδων να συνδέονται και να σχηματίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Εξοργισμένοι μουσουλμάνοι που κρατούσαν τυπωμένα πλακάτ κατήγγειλαν τους «νεο-αποικιοκράτες» και την ανηθικότητα της ομοφυλοφιλίας, ενώ απαιτούσαν από τους τρεις δικαστές που επιβεβαίωσαν το δικαίωμα της LGBTQ κοινότητας να συναναστρέφεται, «να παραιτηθούν και να μετανοήσουν».
Τον περασμένο μήνα, οι τρεις αποφάνθηκαν ότι το Συμβούλιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κένυας είχε κάνει διακρίσεις σε βάρος μιας ομάδας LGBTQ , επειδή δεν τους επέτρεψε να δηλώσουν τη σχέση τους με το σώμα. Δύο ακόμη δικαστές διαφώνησαν, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν διακρίσεις, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες στην Κένυα.
Η απόφαση, την οποία οι αντίπαλοι χαρακτήρισαν «επικίνδυνη», εξόργισε τους συντηρητικούς.
Ο Πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο αναγνώρισε ότι οι νόμοι, ο πολιτισμός και οι θρησκείες της χώρας δεν επιτρέπουν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά είπε ότι σεβάστηκε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο κοινοβουλευτικός Μοχάμεντ Άλι, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ότι η Κένυα “είναι μια θρησκευτική χώρα”, λέγοντας: “Το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός είναι ενάντια στον γκέι. Το σύνταγμα της χώρας μας δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλόφιλων. Τρία άτομα σε ένα δικαστήριο πρέπει να μην πάτε ενάντια στις κοινωνικές αξίες».
Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας (KHRC) δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μέρος μιας «εκστρατείας μίσους».
«Δράττουμε αυτή την ευκαιρία για να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις προηγούμενες και συνεχιζόμενες άθλιες δραστηριότητες που συνεχίζουν να εκθέτουν τα δικαιώματα αυτής της κοινότητας στη ζωή, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση.
Οι διαδηλωτές κατά των LGBTQ λένε ότι σχεδιάζουν επίσης μια πορεία προς το κοινοβούλιο της Κένυας για να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο που προτείνει περαιτέρω ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και επιβολή ποινών φυλάκισης έως και 50 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο νομοθέτης Πίτερ Καλούμα υπέβαλε το νόμο, ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν που ψηφίστηκε στη γειτονική Ουγκάντα τον Μάιο.
Αν και η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Αφρικής , ο νέος νόμος κατά των LGBTQ της Ουγκάντα είναι ιδιαίτερα σκληρός , με τη θανατική ποινή για σχέσεις ομοφυλοφίλων με ανήλικο ή άλλα ευάλωτα άτομα ή όταν ο κατηγορούμενος έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.