21.8 C
Athens
Wednesday, May 1, 2024
More

    Γιατί οι δυτικοί επενδυτές κινδυνεύουν από την «εκκαθάριση» της Evergrande;

    Τρία χρόνια αφότου αθέτησε για πρώτη φορά πληρωμή χρέους της, η Evergrande δεν κατάφερε να πείσει την αρμόδια δικαστή ότι έχει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης. «Φτάνει» είπε η δικαστής Linda Chan, και απαίτησε την ρευστοποίηση της εταιρείας.

    Η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει πως τώρα έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 275 εκατ. δολαρίων, αλλά και υπέρογκο χρέος 328 δισ.

    Παρότι η ρευστοποίηση της Evergrande αποφασίστηκε από ένα δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ, η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας βρίσκεται στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που έδωσαν δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει τώρα να αναζητήσουν τα χρήματά τους μέσω κινεζικών δικαστηρίων και να υπερισχύσουν έναντι αξιωματούχων του Πεκίνου, ιδιωτών επενδυτών και μικρομετόχων.

    Θεωρητικά, οι τελευταίες δύο κατηγορίες θα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις αποζημιώσεις σε σχέση με τους ξένους επενδυτές. Ωστόσο, δεδομένης της προσέγγισης της Κίνας, μπορεί τελικά το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.

    Ήδη, μια ομάδα πιστωτών με νομική εκπροσώπηση προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματά της, αλλά ήρθε ενώπιον νέας πρόκλησης: οι τοπικές αρχές μπορεί να αποφύγουν τις πληρωμές, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη θέση της Κίνας στη διεθνή αγορά. Ίσως, όμως, να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ελκυστικότητα της χώρας στη Wall Street και στο Σίτι του Λονδίνου, αποπληρώνοντας τους επενδυτές.

    «Εάν υπάρχει επιλογή, είμαι σίγουρος ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ντόπιους ιδιώτες επενδυτές έναντι των ξένων», προέβλεψε ο Gary Ng, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

    Η Evergrande διαχειρίζεται περίπου 1.000 πρότζεκτ κατά μήκος της Κίνας. Κι όμως αρκετοί φοβούνται ότι οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, καθώς πέρα από νομικά κωλύματα είναι πιθανό να ανακύψουν πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

    «Από τη μια πλευρά, υπάρχει τεράστια έμφαση και τρόμος στη χώρα για υπερβολική έκθεση στη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, υπάρχει μια υπερισχύουσα υποχρέωση να επανέλθουν οι διεθνείς δραστηριότητες στην Κίνα. Ο (Κινέζος πρόεδρος) Xi φοβάται για μια κρίση στα subprime στεγαστικά δάνεια, που τον βάζει σε δύσκολη θέση», σχολίασε στον Telegraph ο William Hurst, καθηγητής κινεζικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

    Υπάρχει όμως και ένα ενδεχόμενο οι επιπτώσεις για τους διεθνείς επενδυτές να είναι περιορισμένες. Ίσως δεχθούν ένα μικρό κούρεμα των επενδύσεών τους έναντι εγγύησης για την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους των χρημάτων τους.

    «Εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα εάν οι ξένοι επενδυτές θα είναι αρκετά υψηλά στη λίστα αποπληρωμής, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν ένα μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων και εάν αυτό θα επιβληθεί στην Κίνα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ng.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα