19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Γιατί οι αγορές δεν βλέπουν μείωση των επιτοκίων ούτε τώρα ούτε… ποτέ;

    Παραμονή των επιτοκίων στα σημερινά υψηλά επίπεδα πιθανόν για… πάντα βλέπουν οι χρηματοοικονομικές αγορές καθώς ο πληθωρισμός επιμένει…

    Οι επενδυτές βλέπουν τα αμερικανικά επιτόκια να παραμένουν κοντά στο 4% έως τα τέλη της δεκαετίας, πολύ υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής για 2,5% έως 2,75%. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται να διατηρηθούν στο 2,5%, πολύ πιο υψηλά απ΄ότι τα έχουμε συνηθίσει κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας του ευρώ.

    Οι αναλυτές δίδουν έμφαση σε πέντε παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν τα επιτόκια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα:

    Δημοσιονομικές δαπάνες

    Οι τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις, είτε πρόκειται για το κλίμα είτε για την άμυνα και το αυξανόμενο έντοκο κόστος θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων.

    Τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 5,6% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2023 είναι διπλάσια από το 3% του 2019 και θα παραμείνουν αυξημένα στο 3,6% έως το 2029, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

    Reuters Graphics
    Reuters Graphics

    Γήρανση πληθυσμών

    Το δημογραφικό είναι μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει ο αναλυτής της BNY Mellon Dhar, πρώην οικονομολόγος της Tράπεζας της Αγγλίας.

    Το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών το 2050 από το 10% του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το ποσοστό αυτό θα γίνει πολύ πιο αισθητό στην Ευρώπη.

    Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία των εξαρτημένων, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, από τους εργαζομένους, θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση μειώνουν την αποταμίευση, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι Charles Goodhart και Manoj Pradhan.
    Η κάλυψη των ελλείψεων των συντάξεων μέσω δανεισμού θα ασκούσε επίσης ανοδική πίεση στα επιτόκια, εκτιμά η Nomura.

    Reuters Graphics
    Reuters Graphics

    Άνοδος θερμοκρασίας

    Η εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση.

    Η πράσινη μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια, λέει η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μειώσουν έως και 17% την παγκόσμια παραγωγή έως το 2050.
    Ο Soeren Radde, επικεφαλής ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας στο hedge fund Point72, χαρακτήρισε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα επιτόκια «μεγάλη ανοιχτή συζήτηση».

    Reuters Graphics
    Reuters Graphics

    Η μανία για τεχνητή νοημοσύνη

    Το πόσο μπορεί η τεχνολογική επανάσταση να αυξήσει την παραγωγικότητα και τα επιτόκια είναι μεγάλη συζήτηση.

    Η αύξηση της παραγωγικότητας με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 0,3 μονάδες σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες έως το 2034, αναμένει η Goldman Sachs, η οποία βλέπει ανοδική πίεση στα επιτόκια.

    Εάν ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης είναι ισοδύναμος με τον ηλεκτρισμό, η ανάπτυξη θα αντισταθμίσει τις δημογραφικές πιέσεις, εκτιμά η Vanguard. Αλλά μπορεί να απογοητεύσει αν ο αντίκτυπος είναι παρόμοιος με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.

    Reuters Graphics
    Reuters Graphics

    Νέα πραγματικότητα

    Η πανδημία COVID-19, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας υποδεικνύουν υψηλότερους κινδύνους στην αλυσίδα τροφοδοσίας.

    «Εάν οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτές.. τότε πιθανόν να αυξήσουν κατά μέσο όρο το επίπεδο των επιτοκίων», δήλωσε ο Radde του Point72.

    Επίσης, ο κίνδυνος υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει τις δυτικές χώρες και εταιρείες να προσπαθήσουν να συναλλάσσονται περισσότερο με συμμάχους και όχι με την Κίνα.

    «Οτιδήποτε από αυτά μπορεί να φέρει πληθωρισμό, λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι το φθηνότερο μέρος για παραγωγή», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Columbia Threadneedle, William Davies.

    Το Μεξικό, για παράδειγμα, αποτελεί τώρα τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών από τις ΗΠΑ.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα