19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Γιατί κάποιοι δεν εμπιστεύονται να επενδύουν στην Ευρώπη

    Στην καρδιά του αμερικανικού ονείρου βρίσκεται μια βαθιά αγάπη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. (Κι αυτό μόνο κρυφό δεν είναι). Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν εδώ και δεκαετίες κατάλληλο έδαφος για πρωτοποριακές ιδέες, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον επιχειρηματικού πνεύματος και τεχνολογικών εξελίξεων.

    Αυτή η επιδίωξη της προόδου έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ώθηση της αμερικανικής οικονομίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Χρόνο με το χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν σταθερά την Ευρώπη στην οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτό μπορούμε να το δούμε πρακτικά. Το 2010 τα ΑΕΠ και των δύο οικονομιών βρίσκονταν πολύ κοντά (15 τρις για Αμερική και 14,5 τρις για Ευρώπη), το 2020 έφτασαν τα… 21 και 15 τρις αντίστοιχα.

    Βλέπουμε λοιπόν πως ενώ οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν το ΑΕΠ τους κατά 40% μέσα σε μία δεκαετία, η Ευρώπη απλά… παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λοιπόν, όχι μόνο είναι ανθεκτικές αλλά και εξελίσσονται μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

    Ένας άλλος τρόπος για να αντιληφθούμε το χάσμα ανάμεσα στις δύο αυτές οικονομίες, είναι να δούμε τους πλουσιότερους ανθρώπους της κάθε μίας. Στην Ευρώπη, συναντάμε διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Bernard Arnault της LVMH, ο Amancio Ortega της Inditex – ZARA, και η Françoise Bettencourt Meyers της L’ Oreal. Οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων έχουν χτιστεί πάνω σε επιτυχημένες επιχειρήσεις και σε κληρονομικό πλούτο. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κολοσσοί της μόδας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε καθιερωμένα brands, παρά σε πρωτοποριακές καινοτομίες που πρωταγωνιστούν σε ολόκληρες αγορές.

    Σε πλήρη αντίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν οραματιστές όπως ο Elon Musk, που μέσω της Tesla φέρνει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο Jeff Bezos, ο οποίος μέσω της Amazon έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίον κάνουμε τις αγορές μας, και ο Bill Gates με την γνωστή σε όλους μας Microsoft όπου έχει αλλάξει ριζικά… βασικά τα πάντα. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τους Η/Υ.

    Μια σύγκριση στις περιουσίες αυτών των προσωπικοτήτων μας δίνει μια καλή εικόνα του τι συμβαίνει σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού. Όπως είπαμε, οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι συχνά βασίζονται σε παραδοσιακές βιομηχανίες και σε κληρονομικό πλούτο, ενώ οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει τις περιουσίες τους μέσω πρωτοποριακών ιδεών που αναδιαμορφώνουν συνεχώς τις ζωές μας.

    Πέρα από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια πολυμορφική και ανθεκτική οικονομία, με κλάδους που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από τον δυναμικό χρηματοπιστωτικό τομέα της Wall Street έως τα προηγμένα κέντρα παραγωγής, αλλά και την παγκοσμίως κυρίαρχη βιομηχανία ψυχαγωγίας στο Χόλιγουντ. Αυτή η ποικιλία κλάδων παρέχει πολλές παράλληλες ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. (Και εμείς φυσικά τις αξιοποιούμε. Μην χάσουμε! )

    Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη, με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της κουλτούρα, έχει συχνά δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα και τα ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, αντί για αυτά της ανατρεπτικής καινοτομίας. Ενώ αυτές οι αξίες είναι αξιέπαινες και απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή, έχουν αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα