29.6 C
Athens
Thursday, July 25, 2024
More

  Γιατί η ακροδεξιά τρομάζει τις αγορές;

  Τα μεγάλα, λαϊκιστικά σχέδια της Μαρίν Λεπέν να βοηθήσει τους φτωχότερους και τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης με φορολογικές περικοπές και υποσχέσεις για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να ήταν εύκολο να λέγονται όταν το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα της ήταν στην αντιπολίτευση.

  Τώρα η Εθνική Συσπείρωση διαπιστώνει ότι αυτές οι οικονομικές δεσμεύσεις μπορεί να είναι δύσκολο να υλοποιηθούν εάν πάρει την εξουσία μετά από τις πρόωρες εκλογές – και θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευθύνη «τύπου Λιζ Τρας» στην προεκλογική εκστρατεία.

  Ήδη, πολιτικοί από το κόμμα Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια κρίση χρέους, όπως η αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022.

  Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι τα πράγματα στη Γαλλία θα μπορούσαν να αποβούν χειρότερα σε σχέση με τη Βρετανία: ο αντίκτυπος από τις δαπάνες των ακροδεξιών θα ήταν δύο φορές πιο οδυνηρός από ό,τι θα μπορούσε να είχε συμβεί υπό την Τρας, εκτινάσσοντας τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ της Γαλλίας κατά επιπλέον 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Asterès.

  Ήδη, οι αγορές κλονίζονται από την ιδέα μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με ένα προστατευτικό και δαπανηρό πρόγραμμα, σε μια εποχή που τα δημοσιονομικά είναι ήδη υπό πίεση.

  Από τότε που ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο την Κυριακή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές με δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, το spread μεταξύ του κόστους δανεισμού της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

  Τι προτείνει η Λεπέν

  Η Λεπέν έχει πολλές άλλες οικονομικές προτεραιότητες που στοχεύουν στην ανακούφιση της πίεσης στους ψηφοφόρους της κατώτερης και μεσαίας τάξης, όπως η μείωση των φόρων στους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων και μείωση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών τροφίμων και προϊόντων οικιακής χρήσης.

  Οι οικονομολόγοι έχουν αποδοκιμάσει πολλά από αυτά ως μη χρηματοδοτούμενα και ασυνάρτητα τα οποία πρόκειται να προσθέσουν ένα ήδη αυξανόμενο έλλειμμα. Μελέτη του Institut Montaigne έκανε λόγο για ένα τίμημα άνω των 101 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιπλέον δαπάνες ετησίως στο πρόγραμμά της ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022. Το κόμμα της αμφισβητεί τώρα αυτόν τον αριθμό λέγοντας ότι οι πολιτικές έχουν εξελιχθεί από τότε.

  Στην προεδρική εκστρατεία του 2022 υποσχέθηκαν να απαλλάξουν τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος για να σταματήσουν την φυγή λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό και να εθνικοποιήσουν τους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους για να μειώσουν τα διόδια στους οδικούς άξονες.

  Θέλουν επίσης να καθιερώσουν μια «εθνική προτίμηση» για τις δημόσιες προμήθειες, κάτι που θα αντίκειται στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

  Όσον αφορά τις συντάξεις, η Εθνική Συσπείρωση ήθελε να δρομολογήσει αρχικά την ηλικία συνταξιοδότησης των 60 ετών, αλλά αργότερα πρότεινε τα 62 για όσους ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία. Πέρυσι ο Μακρόν τον ανέβασε στα 64, προκαλώντας διαδηλώσεις για μήνες.

  Η χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών, υποστήριζει η Λεπέν, θα προέλθει από σχέδια για τον περιορισμό της μετανάστευσης και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης όταν είναι εκτός εργασίας ή οικογενειακής βοήθειας σε νοικοκυριά χωρίς τουλάχιστον έναν Γάλλο γονέα.

  Ξένος επενδυτής στη Γαλλία είπε ότι μια μεγάλη ανησυχία για πολλούς ήταν εάν μια κυβέρνηση του κόμματος Εθνική Συσπείρωση αντέστρεφε τις φορολογικές περικοπές του Μακρόν και επανέλθει σε μια μορφή φόρου περιουσίας που κατήργησε.

  Οι αναταραχές στην αγορά εξαφάνισαν περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αποτιμήσεις των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas, Société Générale και Crédit Agricole, που θεωρούνται σημεία ορόσημα της οικονομίας, τις δύο ημέρες αφότου ο Μακρόν προκήρυξε την ψηφοφορία.

  Από την επιχειρηματική ελίτ στο Παρίσι έως τις μικρότερες εταιρείες, οι ανησυχίες για τα σχέδια της Εθνικής Συσπείρωσης είναι γενικευμένες, ακόμη και μεταξύ ορισμένων που υποστηρίζουν ότι το κόμμα μερικές φορές αντιμετωπίζεται άδικα.

  Η οδήγηση αυτοκινήτου και η θέρμανση ενός σπιτιού έγιναν «προϊόντα πολυτελείας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο από 20 σε 5,5%.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα