Ένα ωραίο ( sic) αυγουστιάτικο πρωινό Παρασκευής, με την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τη μέγγενη της πίεσης για συνεργασία με την κυβερνητική παράταξη και ναυάγησαν οι όποιες προσδοκίες: “Πώς να συνεργαστεί τώρα ο Ανδρουλάκης με αυτόν που τον παρακολουθούσε;”, ήταν η ερώτηση που κυριαρχούσε (και) τις πρώτες ώρες των αποκαλύψεων στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
Ο Αλέξης Τσίπρας , λίγο πριν σκάσει η ιστορία των υποκλοπών, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη του ζητούσε διαρκώς, επιμόνως και εναγωνίως να δεσμευτεί πως δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ.
Η ταραχή που επικράτησε στην κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οδήγησε να απωλέσει συχνά την ψυχραιμία της και να επιτεθεί σε ξένα ΜΜΕ και ονομαστικά σε δημοσιογράφους. Ομολογουμένως, όχι σοφή επιλογή την οποία αξιοποίησε η Κουμουνδούρου για να “ρεφάρει” τις επιθέσεις σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους κατά την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Επίσης οι πρώτες δημοσκοπήσεις ( GPO/ Marc) με μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τα ευρήματα σε ποιοτικά στοιχεία, καταδεικνύουν την αναστάτωση και την επιρροή από τις επισυνδέσεις.
Από τα παραπάνω φούντωσαν και τα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να καθίσταται πιο εύκολη η επίτευξη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα που όποια δημοσκόπηση από τις δύο και αν επιλέξει να σπουδαιολογήσει κανείς, παραμένει με ασφαλή διαφορά για την ώρα, η Ν.Δ.
Ο Πρωθυπουργός δεχόταν από την αρχή πολλές εισηγήσεις για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να “κλειδώσει” η Ν.Δ την αυτοδυναμία και να μην έχει ανάγκη από κυβερνητικά υποστηλώματα ( βλέπε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός , έχει ξεκόψει δημόσια και επανειλημμένως ότι συζητά το σενάριο παρά τις υπαρκτές εισηγήσεις που έχει δεχθεί.
Χθες, επανήλθε στην ατζέντα της επικαιρότητας, δια του βουλευτή της Ν.Δ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή.