Στην χώρα μας η ζήτηση σημείωσε εκρηκτική άνοδο και αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, που περιλαμβάνει η μηνιαία έκθεση της AirDNA.
Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει φέτος η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO).
Στην προηγούμενη έκθεση (για το μήνα Μάιο) αναφερόταν χαρακτηριστικά πως στη χώρα μας η αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε σύγκριση με το 2019, ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο.
Όπως έδειχναν τα στοιχεία για τον Απρίλιο, η άνοδος στη ζήτηση είχε αγγίζει το 31,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022, ενώ τα διαθέσιμα καταλύματα είχαν αυξηθεί κατά 13,2%.
Ανοδικά κινούνταν που η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα και το Μάρτιο, όταν η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 29,6% σε ετήσια βάση, ενώ η προσφορά καταλυμάτων μόλις 4,8%, ωθώντας τις πληρότητες σε αύξηση κατά 50%.