Το 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει το 42,32% των ψήφων έναντι 31,29% του ΣΥΡΙΖΑ και είχε εκλέξει βουλευτές: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Φωτεινή Πιπιλή, με τον κ. Μπογδάνο να έχει πλέον διαγραφεί και να τραβά τον δικό του δρόμο. Όλοι οι υπόλοιποι θα είναι ξανά υποψήφιοι.
Το σενάριο με την μείωση των εδρών λόγω της απογραφής μας δείχνει ότι οι βουλευτές που εκλέγει η ΝΔ αναμένεται να μειωθούν, κάτι που θα επιφέρει μια σκληρή μάχη για το ποιοι θα είναι στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2023. Την τράπουλα ανακατεύει πολύ η υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη επίσης στην Α Αθήνας. Αρκετοί θεωρούν ότι , αλλαγές θα υπάρξουν σε μια προηγουμένως δεδομένη πρωτιά των Κεφαλογιάννη και Κικίλια που έχει επηρεάσει διαφορετικά από το 2019 την κριτική αντίληψη του κόσμου σε ότι αφορά πρώτον την διαχείριση του πρώην Υπουργού Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και τις αρκετές ενστάσεις αντίθετης άποψης που έχει θέσει σε θέσεις και νομοσχέδια του κόμματος η Όλγα Κεφαλογιάννη. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ακόμα όνομα που ακουγόταν έντονα ήταν η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπου αυτή τη στιγμή φέρεται να ζυγίζει ο Πρωθυπουργός κατά πόσο θα τον ωφελήσει σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στην Ευρωβουλή λόγω Qatargate.
Επίσης πόντους ή μάλλον ψήφους φέρεται να χάνει και ο νυν Υπουργός Υγείας κ.Πλεύρης αφού πήρε πάνω του την καυτή πατάτα με τις αλλαγές και τα νομοθετήματα που αφορούν τις θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί που ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, αλλά και την ανασφάλεια που προκλήθηκε από την έλλειψη φαρμάκων όπου εναπόθεσε τη λύση του προβλήματος στη συνεργασία εντός της Ε.Ε., που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση «ευρωπαϊκού φαρμάκου», που θα είναι «ακριβότερο, αλλά σε επάρκεια». Τελευταίο τα ράντζα διότι το στρεβλό σύστημα του ΕΣΥ που δημιουργεί ράντζα οφείλεται κυρίως στον έλεγχο που ασκείται στις κλίνες πολλών νοσοκομείων όχι από τις Διοικήσεις ή κεντρικά από το υπουργείο Υγείας, αλλά και από τους ίδιους τους γιατρούς και κυρίως από πανεπιστημιακούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές πανεπιστημιακές κλινικές παρότι είναι κανονικά ενταγμένες στο ΕΣΥ δεν εφημερεύουν, με συνέπεια όλα τα περιστατικά να συγκεντρώνονται σε άλλα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται να ασφυκτιούν από επιπλέον ασθενείς.
Το επιχείρημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για πλήρη εφημερία ή λόγοι εκπαίδευσης που και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η δική τους πλευρά που είναι σωστή.
Υποψήφια θα είναι η αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, αν και δεν προέρχεται από τα έγκατα του κόμματος αυτό είναι κάτι που δεν της είναι τροχοπέδη για την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο η οποία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Από το δήμο της Αθήνας στη Βουλή φιλοδοξεί να μεταπηδήσει και έτερος αντιδήμαρχος, ο Χρήστος Τεντόμας. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γιώργος Δημόπουλος. Φυσικά η δική μας πληροφόρηση θέλουν να έχουν υποβάλει επίσημα την διάθεση για υποψηφιότητα στο κέντρο της Αθήνας και άλλοι πολλοί μέσω των κοινών γνωστών είτε από την νεολαία της ΝΔ μέσω του Γραμματέα κυρίου Μαρινάκης είτε από τα παλιά κομματικά στελέχη ή πρώην βουλευτές μέσω του κυρίου Μπρατάκου συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Ίδωμεν…