Εν μέσω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη, και με συνεχιζόμενες τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν ώστε, να αποτυπωθεί στις αποφάσεις της Συνόδου η αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο, και να μείνει στο τραπέζι η λίστα κυρώσεων προς την Άγκυρα, αν δεν ευοδωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutche Welle, που επικαλείται κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, καθώς «σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία και αυτή δεν υφίσταται».
Ως πιο πιθανό σενάριο θεωρείται οι εταίροι να προχωρήσουν σε μία απλή δήλωση, με την οποία θα καλούν την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες ή δράσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν στο μέλλον στην επιβολή κυρώσεων.
Θα συζητηθούν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Μπρέξιτ.
Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Σαρλ Μισέλ όσο και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία , ενώ υπογράμμιζε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».