22.7 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    Γενοκτονία: Οι χριστιανικοί πληθυσμοί αναμένουν δικαίωση

    Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

    Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με τη χώρα μας να κυρώνει τη σύμβαση και να την εντάσσει στο εσωτερικό της δίκαιο με το Ν.Δ. 3091 της 6/12 Οκτωβρίου 1954 (ΦΕΚ Α’ 250).

    Η Γενοκτονία έναντι των χριστιανών του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής
    Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα περιμένει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν ο Ποντικός και Μικρασιατικός Ελληνισμός από τους Τούρκους. Καθώς πλησιάζουμε στο κατώφλι του 2022, οπότε και θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντιου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξόντωση υπήρξε προϊόν του ακραία μισαλλόδοξου εθνικισμού των Νεοτούρκων. Συστηματικά προσπάθησαν να εκτουρκίσουν ολοκληρωτικά τη Μικρά Ασία, μια πολιτική που συνέχισαν και οι Κεμαλιστές. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: ενώ τις παραμονές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το ποσοστό των Χριστιανών κατοίκων της Μικράς Ασίας έφθανε το 25%, αυτό έπεσε κάτω από το 1% μέσα στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν.

    Η Γενοκτονία όλων των χριστιανών της Ανατολής από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένουν χωρίς τιμωρία μέχρι και σήμερα, με τις πιθανότητες της επανάληψής τους να ελλοχεύουν. Ωστόσο, η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη διεθνή αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της συνολικής καταδίκης των εγκλημάτων των Νεοτούρκων και των διαδόχων τους στη Μικρά Ασία. Η αναγνώριση του παρελθόντος και η καταδίκη των εγκλημάτων του είναι προϋπόθεση για τη μη επανάληψή τους.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα