Η συνεχής υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού, την οποία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για την εκτέλεσή του το α΄ τετράμηνο φέτος, έχει ήδη «φαγωθεί» και με το παραπάνω, εξαιτίας πρόσθετων δαπανών που προέκυψαν, προειδοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοσιονομικό χώρο, αλλά αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει μεν, αλλά όχι αρκετά ακόμη για να καλύψει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πηγή του ΓΛΚ, τα «καθαρά υπερέσοδα» του α΄ τετραμήνου, αν αφαιρεθούν όσα αντιστοιχούν δημοσιονομικά στο προηγούμενο έτος, καθώς και όσα έχουν πρόωρα (σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού) εισπραχθεί, ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ. ∆εν είναι λίγα, αλλά χρειάζονται άλλα 400 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι εκτιμώμενες πρόσθετες δαπάνες του 1 δισ. ευρώ. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του χρόνου και πολλά μπορούν να συμβούν τους επόμενους μήνες, απαιτώντας έκτακτες δαπάνες.
Αν η υπεραπόδοση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα 400 εκατ. ευρώ που «λείπουν» θα εξασφαλισθούν σύντομα, αλλά αυτό μένει να φανεί. Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν θέλουν να δώσουν καμία αφορμή για δημοσιονομικές ανησυχίες, ενόψει και της έκδοσης των συστάσεων της Κομισιόν στις 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και κυρίως της ανακοίνωσης της ενδεδειγμένης δημοσιονομικής πορείας για την επόμενη 4ετία, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, στις 21 Ιουνίου. Οι νέοι στόχοι θα αφορούν το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι το χρέος θα μειώνεται κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, κατά μέσον όρο, στη διάρκεια της 4ετίας.
Η ελληνική πλευρά έχει συντάξει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υπέβαλε στις 30 Απριλίου, με παραδοχή για αύξηση 2,6% το 2025, όπως είχε προβλεφθεί και για το 2024. Ωστόσο, το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι προσωρινό και οι δεσμευτικοί στόχοι για το νέο 4ετές δημοσιονομικό-διαρθρωτικό πρόγραμμα θα προκύψουν το φθινόπωρο, ύστερα από ένα θερμό καλοκαίρι διαπραγματεύσεων, όπως το ονόμασε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.