22.5 C
Athens
Saturday, September 21, 2024
More

    G7: Όλα όσα έγιναν στην Κορνουάλη – Πανδημία, εμβόλια και Τουρκία

    Η ουσία της συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών του G7, θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι το G7 δεν είναι αυτό που ήταν πριν 20-30 χρόνια. Ασκεί πολύ μικρότερη επιρροή στο διεθνές σύστημα, παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δείξει ότι ακόμα κρατάει τα γκέμια σε παγκόσμια κλίμακα.

    Έτσι, οι ηγέτες ασχολήθηκαν με τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού, την προσφορά εμβολίων, την κλιματική αλλαγή και τη λήψη οικονομικών μέτρων, όπως ο Ελάχιστος Παγκόσμιος Εταιρικός Φόρος. Αυτά, όμως, θα δοκιμαστούν στην πράξη. Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, εξάλλου, ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους μεγάλους παίκτες, αλλιώς θα καταρρεύσει.

    Ο πρόεδρος Μπάϊντεν, όπως και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του G7 θα ξαναβρεθούν σε μερικές ώρες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πάει εκεί, μάλιστα, έχοντας αποσπάσει εγκώμια από τους υπόλοιπους έξι ηγέτες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, άφησαν να διαφανεί ότι αυτός ήταν που έδωσε θετικό τόνο στη σύνοδο του G7, το εντελώς αντίθετο από αυτό που είχαν συνηθίσει από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει, όμως, ότι δεν φτάνουν τα χαμόγελα και ο ενωτικός λόγος. Οι ΗΠΑ έχουν τα προβλήματά τους εντός της Δύσης, αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι εκτός. Κι αυτές οι προκλήσεις προς το παρόν τουλάχιστον συσπειρώνουν τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες γύρω από την Ουάσινγκτον. Η αμερικανική ισχύς, εξάλλου, δεν εξαρτάται μόνο από τη στρατιωτική ισχύ. Εξαρτάται και από την οικονομική, η οποία έχει τρωθεί σημαντικά από την επέλαση της Κίνας σ’ αυτό το επίπεδο.

    Η αποφασιστικότητα του Μπάϊντεν είναι, λοιπόν, αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Η συνάντηση με τον Πούτιν είναι κομβικής σημασίας, με την έννοια ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο των ανταγωνιστικών σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων. Πριν βρεθεί, όμως, με τον Ρώσο ομόλογό του η πολιτική του βούληση θα δοκιμαστεί στη σημερινή συνάντηση με τον Ερντογάν.

    Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για 30 λεπτά, που λόγω μετάφρασης σημαίνει καθαρό ένα τέταρτο. Λίγος χρόνος, αν σκεφτεί κανείς ότι η ατζέντα περιλαμβάνει τη Συρία, τους S-400, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα