Η συνεδρίαση της G20 των Υπουργών Ενέργειας στην Ινδία ολοκληρώθηκε χωρίς συναίνεση σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας την υποτονική πρόοδο στη διπλωματία για το κλίμα ενόψει των βασικών συναντήσεων φέτος.
Ενώ ορισμένες χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη σταδιακής κατάργησης της αμείωτης χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, άλλες υποστήριξαν ότι οι ανησυχίες για τις εκπομπές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα, σύμφωνα με το έγγραφο αποτελεσμάτων της συνάντησης.
Οι συνομιλίες του Σαββάτου στην παράκτια επαρχία της Γκόα είχαν σκοπό να δώσουν τον τόνο στην ενεργειακή μετάβαση ενόψει της συνάντησης των ηγετών της G20 τον Σεπτέμβριο και του φόρουμ COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο.
Οι υπουργοί συναντήθηκαν καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν μέρη της Ευρώπης , της Ασίας και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα που έχουν ανατρέψει τα ρεκόρ θερμοκρασίας και έχουν οδηγήσει σε θανάτους στην Ινδία και αλλού. Αυτό οδήγησε σε απαιτήσεις για περισσότερη επείγουσα δράση στη δράση για το κλίμα και για τα έθνη να αναλάβουν μεγαλύτερη δέσμευση να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C.
Οι αξιωματούχοι της Γκόα απέτυχαν επίσης να συμφωνήσουν να επικρίνουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η οποία ανέτρεψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έπληξε τον ενεργειακό εφοδιασμό σε πολλές χώρες.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αντιτάχθηκαν σε μια συμφωνία για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η Κίνα απέτρεψε την αυξημένη συνεργασία σε κρίσιμες πρώτες ύλες, σύμφωνα με τον Habeck.
Υπήρξε ομοφωνία για την κινητοποίηση χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για την ενεργειακή μετάβαση, την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το καθαρό υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας καθώς και την παροχή καθολικής πρόσβασης στην ενέργεια, σύμφωνα με το έγγραφο της συνάντησης.
Η ομάδα συμφώνησε επίσης να εξετάσει το μπλε υδρογόνο – που παράγεται σε μια διαδικασία που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απομονώνεται – στο ίδιο επίπεδο με το πράσινο υδρογόνο