28.3 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»: Πρόγραμμα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 35%

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν εταιρείες για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης, που θα υλοποιήσουν από κοινού το ΥΠΕΝ και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

    Η δράση στοχεύει κάθε ωφελούμενη επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

    Στο πλαίσιο εκκίνησης του προγράμματος, αναμένεται η δημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η Υπουργική Απόφαση που θα «ενεργοποιήσει» και επίσημα το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων.

    Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός των 160 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατανεμηθεί ως εξής:

    60 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
    60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες.
    40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    Για να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να ανέρχεται έως 2 MW. Οσον αφορά την μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

    Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται έως 20% και για την μπαταρία μέχρι 40%. Το πλαφόν χρηματοδότησης για το ηλιακό σύστημα έχει καθοριστεί στα 110.000 ευρώ ανά MW και για την μπαταρία 160.000 ευρώ ανά MW. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο.

    Για την επιλογή των ωφελούμενων, θα αξιοποιηθούν τρία κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:

    -Ο βαθμός στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
    -Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).
    -Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται ο ενδιαφερόμενος, συγκριτικά με τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (και της μονάδας αποθήκευσης).

    Τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα