14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Φοροδιαφυγή: Έλεγχοι με διασταυρώσεις και τη συμβολή καταγγελιών ιδιωτών

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αλλά και του ΣΔΟΕ καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή appodixi μέσω κινητού έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης ο όγκος των καταγγελιών είναι τόσο μεγάλος που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες καθώς ο αριθμός των ελεγκτών δεν επαρκεί.

    Ωστόσο, αυτό που κάνουν πλέον οι ελεγκτικές αρχές έχει τεράστιο ενδιαφέρον και διαφοροποιεί αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ως γνωστό έχουν ξεκινήσει οι θερινοί έλεγχοι. Τα κλιμάκια που μεταβαίνουν στους τουριστικούς, ως επί το πλείστον, προορισμούς, είναι «διαβασμένα». Εκτός από τις διασταυρώσεις στοιχείων, έχουν και τις καταγγελίες. Έτσι για παράδειγμα στη Σαντορίνη όπου υπάρχουν και 10 καταγγελίες και είχαν αξιολογηθεί ως μέτριου ενδιαφέροντος, οι ελεγκτές θα ελέγξουν και τις καταγγελίες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει φορολογική παράβαση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος έχουν υποβληθεί 14.352 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις και 219 για τελωνειακές παραβάσεις. Επίσης μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν σκαναριστεί και καταγγελθεί 169.993 περιπτώσεις πλαστών αποδείξεων, ή μη διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

    Με την ίδια λογική λειτουργεί και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Μάλιστα με απόφαση το υπουργείου Οικονομικών συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, τριμελής Επιτροπή, για τη μελέτη και αξιολόγηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση του έργου και της αποστολής της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Έργο της Επιτροπής είναι:

    • Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σ΄ αυτήν, πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ΄ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
    • Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε.

    Η αξιολόγηση των καταγγελιών συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί και συγκεκριμένα:

    • Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία.
    • Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες.
    • Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης.
    • Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.
    • Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα