Μπορεί ένα βίντεο του 2015 να προβληθεί από έγκυρα τηλεοπτικά δίκτυα για σημερινό; Φυσικά! Όπως για παράδειγμα η γκάφα που έκαναν τρία μεγάλης εμβέλειας κανάλια, SKAI, STAR και Alpha που την ημέρα των Θεοφανείων, έδειξαν βίντεο από τον αγιασμό των υδάτων στο νησί της Νάξου μόνο που δεν ανταποκρινόταν στην σημερινή πραγματικότητα.
Ειδικότερα, με αφορμή την απαγόρευση λόγω κορωνοϊού στις εκκλησίες να τελέσουν τον καθιερωμένο Μέγα αγιασμό των υδάτων, τα παραπάνω κανάλια θέλησαν να δείξουν όσους τα καταπατούν και αντ’ αυτού προχωρούν στην διαδικασία του αγιασμού.
Στο σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε:
«Παραβιάσεις μέτρων, παραφωνίες, ακόμη και τραυματισμοί σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε συγκεντρώσει κάποια στιγμιότυπα.
Να ξεκινήσουμε από τη Νάξο. Βλέπουμε λοιπόν εδώ πιστούς μαζί με τον ιερέα να έχουν επιβιβαστεί πάνω σε ένα καΐκι (…). Ο ιερέας τελεί τον αγιασμό των υδάτων, και, στη συνέχεια, από τους πιστούς ένας, ο πιο τολμηρός, θα πέσει στη θάλασσα για να πιάσει τον τίμιο σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονται πάνω στο καΐκι και τον χειροκροτούν. Να σημειώσουμε – το είδαμε και στα πλάνα – ότι οι πιστοί δεν φορούν μάσκα, ούτε ο ιερέας, ούτε οι πιστοί που έχουν επιβιβαστεί πάνω στο σκάφος».
Αντίστοιχα, στον Alpha η παρουσίαση του βίντεο είχε ως εξής:
«Στη Νάξο, ο ιερέας που βλέπετε πάνω σ’ ένα καΐκι μαζί με πιστούς, ανάμεσά τους και παιδιά, χωρίς κανένας να φοράει μάσκα, τέλεσαν τον αγιασμό στη θάλασσα.
Στον Star το βίντεο συνοδεύτηκε από το σχόλιο:
Ενώ οι περισσότεροι ιερείς τήρησαν τις συστάσεις και γιόρτασαν εντός ναών, υπήρξαν και οι αντάρτες, όπως στη Νάξο. Όπως βλέπετε, μαζί με πιστούς ρίχνουν τον σταυρό από ένα καΐκι. Για μάσκες και αποστάσεις ούτε λόγος, ενώ υπήρχαν και μικρά παιδιά.
Τι ισχύει;
Στην πραγματικότητα, το βίντεο με το κατάμεστο σκάφος που παραπλέει δίπλα στην παραλία της Αγίας Άννας, στη Νάξο των Κυκλάδων, δεν έχει ληφθεί το 2021, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πανδημίας της COVID-19, αλλά το 2015, όπως παρατηρεί το ellinikahoaxes.