“Πιθανή, αλλά όχι αναπόφευκτη”, χαρακτήρισε την έκδοση του ψηφιακού ευρώ η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Evelien Witlox.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που εν μέρει οφείλεται στην εξάρτηση της ΕΕ από υπηρεσίες πληρωμών “τρίτων”, με το ψηφιακό ευρώ να αποκτά το ρόλο ενός ηλεκτρονικού ισοδύναμου των μετρητών, επιτρέποντας στους πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους χρήματα της κεντρικής τράπεζας. Κάτι τέτοιο θα αποκτούσε τον χαρακτήρα “δημόσιου αγαθού”, σημείωσε η Wiltox, αναφέροντας πως το ενδεχόμενο συγκεντρώνει “πολλές πιθανότητες”.
Εάν το σχέδιο νόμου εγκριθεί, θα καταστήσει το ψηφιακό ευρώ “νόμιμο χρήμα”, κάτι που σημαίνει πως οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει να το αποδέχονται ως τέτοιο, υπογράμμισε η αξιωματούχος.
Η πίεση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ καθοδηγείται από τις ανησυχίες για την εξάρτηση της ΕΕ από υπηρεσίες πληρωμών εκτός Ευρώπης, γεγονός που υπονομεύει την οικονομική της ανεξαρτησία και την ασφάλεια των συναλλασσόμενων δεδομένων.
“Το να είμαστε εξαρτημένοι από μη Ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία”, ανέφερε η Witlox.
Από τον Μάρτιο, 134 χώρες που εκπροσωπούν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας εξετάζουν το ενδεχόμενο ψηφιακής έκδοσης των νομισμάτων τους – ορισμένες εξ αυτών μάλιστα έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους πληρωμές.
Στον αντίποδα, υπάρχουν “φωνές” σχετικά με την πιθανότητα κατασκοπείας των πολιτών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Απαντώντας σε αυτές, η ΕΚΤ δηλώνει ότι το κομμάτι της ιδιωτικότητας κατέχει περίοπτη θέση στον σχεδιασμό της στρατηγικής του ψηφιακού ευρώ.
Σύμφωνα με την Wiltox, το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι “προγραμματιζόμενο” – με άλλα λόγια, δεν θα σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως τα vouchers – και έτσι οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των πολιτών τους.