35 C
Athens
Tuesday, June 18, 2024
More

  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αύριο η ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων – Και μετά τι;

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αύριο Πέμπτη να μειώσει τα επιτόκια για την Ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος του κύκλου ρεκόρ ταχείας αύξησης που ξεκίνησε μετά την πανδημία του Covid-19, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη.

  Αλλά η προσοχή των επενδυτών, σύμφωνα με το CNΒC, φαίνεται ότι έχει ήδη μεταφερθεί στο τι θα συμβεί μετά από αυτή τη μείωση του Ιουνίου από το θεσμικό όργανο της Φρανκφούρτης.

  «Κρίνοντας από τα σχόλια των αξιωματούχων, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της σοφίας της μείωσης των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου», δήλωσε ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank. «Ακόμη και με την ανοδική έκπληξη για τον ΕνΔΤΚ [εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή] του Μαΐου, η ΕΚΤ μπορεί να υποστηρίξει ότι μια μείωση είναι συνεπής με τη λειτουργία αντίδρασης της. Το ερώτημα είναι, τι θα ακολουθήσει μετά τον Ιούνιο».

  Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου με τον γενικό πληθωρισμό στο 2,6% και την εκτύπωση για τον πυρήνα στο 2,9%. Συν τοις άλλοις, η διαπραγματευόμενη αύξηση των μισθών – ένα μέγεθος που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7%, αφού έφτασε το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

  «Πολλά από αυτά τα στοιχεία διαστρεβλώνονται από εφάπαξ φαινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.

  «Για παράδειγμα. ένας ήπιος χειμώνας είχε ενισχύσει τις υπαίθριες κατασκευές του πρώτου τριμήνου [πρώτο τρίμηνο] και συνεπώς το πραγματικό ΑΕΠ, ενώ οι έκτακτες πληρωμές αύξησαν τους μισθούς περισσότερο από το συνηθισμένο σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, στις αρχές του έτους».

  Όμως, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, με βάση τα πρόσφατα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

  «Βλέπουμε ότι ορισμένα στοιχεία του πληθωρισμού αποδεικνύονται επίμονα – ιδίως ο εγχώριος πληθωρισμός και ειδικότερα οι υπηρεσίες», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD στις 16 Μαΐου.

  O κίνδυνος που ελλοχεύει

  «Θα προειδοποιούσα να μην κινηθούμε πολύ γρήγορα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν τα επιτόκια πολύ γρήγορα. Και θα πρέπει να το αποφύγουμε οριστικά αυτό», δήλωσε.

  Επόμενο σε αυτόν τον ανώμαλο δρόμο θα ήταν η απόκλιση μεταξύ της ΕΚΤ και της ίδιας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον καθορισμό των επιτοκίων, η οποία μοιάζει περισσότερο με το «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό μέσω των τιμών των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

  «Σε διάστημα 6-12 μηνών, όταν σύμφωνα με τις υποθέσεις μας η διαφορά των επιτοκίων πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ αυξάνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η υποτίμηση του συναλλάγματος μπορεί να έχει ισχυρή μετακύλιση στον πληθωρισμό, εάν, όπως αναμένεται, η εγχώρια ζήτηση είναι ισχυρότερη, τα περιθώρια κέρδους είναι στενότερα και τα επιτόκια πολιτικής είναι λιγότερο περιοριστικά», εξήγησε ο Mark Wall.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα