Ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανοίγει και επίσημα της διαδικασίες για την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία. Όμως πριν αποδεχθεί την πρόταση τη κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει τη ΔΕΗ κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ENEL στη Ρουμανία.
Το βιογραφικό του είναι αναρτημένο στη ιστοσελίδα της ΔΕΗ Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος στην Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία και προηγουμένως ως επικεφαλής της Green Power για την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για Σύμπτωση, για Ευκαιρία ή για ένα σχέδιο που μπήκε σε εφαρμογή με τη μείωση της κρατικής συμμετοχής κατά 17% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2021 που άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο νέων ξένων επενδυτών.
Ποια διοίκηση της ΔΕΗ θα τολμούσε σε προεκλογική περίοδο να λάβει μία τέτοια απόφαση όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσωπικά ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα κρατικοποιήσει τα ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έφυγε από το στενό κρατικό έλεγχο και πλέον κινείται πιο ελεύθερα ως μία Ανώνυμη Εταιρεία από την στιγμή που το κράτος μείωσε το ποσοστό του από τον 51% στο 34%.
Οι προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ έγιναν γνωστές με τον πιο επίσημο τρόπο. Έγινε με ΔΤ με το οποίο αναφέρθηκε ότι η επιχείρηση εισέρχεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.
Η ΔΕΗ Α.Ε. (“ΔΕΗ”) ανακοινώνει ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. (“Enel”) για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία (“Target Assets”).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευτούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel. Τα μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή.
Η διοίκηση της ΔΕΗ και προσωπικά οκ Γιώργος Στάσσης θεωρεί αμελητέο το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το μόνο που απομένει είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών.
Οι κακοθελητές μπορούν εύκολα να πουν ότι στο ραντάρ της ΔΕΗ υπήρχε άλλη εταιρεία ή άλλες εταιρείες ή κατέληξαν στην ENEL Ρουμανίας επειδή είχε εργαστεί στο παρελθόν ο κ Γιώργος Στάσσης ως CEO.
Τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι σε κατάσταση να αναλάβει αντίστοιχη εξαγορά παρότι έκανε ΑΜΚ για τον σκοπό αυτό. Το χρέος της ΔΕΗ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ήταν στα 4.709,6 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 2.099.1 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος να μειώνεται στα 2.610,5 εκατ. ευρώ.
Το κόστος της εξαγοράς θα αυξήσει το κόστος χρέους της ΔΕΗ ενώ θα μειωθεί το χρέος της μητρικής εταιρείας ENE της Ιταλίας.
Οι πιο κακεντρεχείς παρατηρητές θα πουν ότι η Ρουμανία είναι μια χώρα που βρίσκεται, ψηλά, στην κατάταξη στον πίνακα της διαφθοράς .