33.4 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

  ΕΥΔΑΠ:Μετά τη διεύρυνση της ΡΑΕ σε ΡΑΕΑΥ σειρά έχει το ν/σ για συγχωνεύσεις και εξαγορές οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης

  Στη δεύτερη φάση εφαρμογής μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των υποδομών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

  Μετά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων και την υπαγωγή των χρεώσεων και της κοστολόγησης του νερού σε ρυθμιστικούς κανόνες και τη μεταβίβαση των μετοχών του Υπερταμείου στο ελληνικό δημόσιο, σειρά παίρνει το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης.

  ΕΥΔΑΠ: Αναλαμβάνει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Μεγάρων

  Χθες στη διάρκεια εκδήλωσης Τύπου της ΕΥΔΑΠ ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στεργίου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Σαχίνης ανήγγειλαν τις προθέσεις της διοίκησης να αξιοποιήσει η εταιρεία το νέο πλαίσιο και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της.

  Ο κ. Σαχίνης μίλησε ανοιχτά λέγοντας για τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ να αποκτήσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στις όμορες με την Αττική περιοχές, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Κορινθία: «Εξυπηρετούμε 66 δήμους στην Αττική.

  Το να μεγαλώσει μία εταιρεία δεν είναι κακό», είπε και προσδιόρισε το ενδιαφέρον της ΕΥΔΑΠ για τις τρεις προαναφερόμενες δημοτικές εταιρείες. «Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές της εταιρείας μας και είμαστε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου», σημείωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε πως βέβαια θα πρέπει η ΕΥΔΑΠ να ερευνήσει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία των τριών εταιρειών.

  Ο κ. Στεργίου από τη μεριά του, υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση τη μεγάλη σημασία που έχει η εφαρμογή του πλαισίου για ύπαρξη ρυθμιστική στο νερό καθώς και για τις νέες δραστηριότητες σε γεωγραφικό επίπεδο.

  Ο κ. Σαχίνης ρωτήθηκε επίσης και για το αν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το ύψος των τιμολογίων νερού για το 2024, έχοντας προηγηθεί η αναφορά του πως η εταιρεία είναι η δεύτερη φθηνότερη στον κόσμο, σύμφωνα σύμφωνα με το Global Water Intelligence.

  Ο ίδιος παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν θα έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κοστολόγηση του νερού αλλά και αφού προηγηθεί και συζήτηση με τη ΡΑΑΕΥ.

  Αξίζει να τονιστεί με την υπαγωγή των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στο καθεστώς του ρυθμιστικού ελέγχου το επιτρεπόμενο έσοδο θα καθορίζεται  λαμβάνοντας υπόψη το εύλογο κόστος των απασχολούμενων κεφαλαίων της δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στη RAB (Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση), τις προβλεπόμενες επενδύσεις της περιόδου και τις εύλογες λειτουργικές δαπάνες

  Για την επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,85 δισ. ευρώ που αποσκοπούν στην ασφαλή παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης.

  Σημειώνεται πως όσο μεγαλώνει η λεγόμενη περιουσιακή βάση με επενδύσεις τόσο ενισχυμένη απόδοση (WACC) θα λαμβάνουν οι μέτοχοι της εταιρείας.

  Τα 1,85 δισ. ευρώ επιμερίζονται σε έργα στην Ανατολική Αττική ύψους 900 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών των έργων να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Επίσης 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα μετασχηματισμού:

  Έμφαση θα δοθεί στο έξυπνο δίκτυο και μετρητές, σε ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υδρομέτρηση της κατανάλωσης με έξυπνα συστήματα μέτρησης και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία με τον Διαχειριστή.

  Για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών θα δαπανηθούν 400 εκατ. ευρώ.

  Για άλλα έργα αποχέτευσης προϋπολογίζονται 200 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Σαχίνης υπερθεμάτισε  στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της ΕΥΔΑΠ για την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού καθώς και για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο με σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

  Το σχέδιο προβλέπει την εκμετάλλευση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που παράγονται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τομέα παραγωγής ενέργειας και πράσινων καυσίμων.

  Το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για:

  ·       Άρδευση για τον αγροτικό τομέα, το αστικό και περιαστικό πράσινο

  ·       Βιομηχανική χρήση σε βιομηχανικά πάρκα και ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα