19.9 C
Athens
Sunday, April 21, 2024
More

  ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις και σχέδια για ποιοτικό και καθαρό νερό

  Με την κλιματική αλλαγή να αφήνει ήδη έντονο το αποτύπωμά της στον πλανήτη μας, η διαφύλαξη του νερού, του πιο πολύτιμου αγαθού που μας χαρίζει η φύση, ανάγεται σε προτεραιότητα, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον.

  Η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ και ταυτόχρονα, καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας κρίσης νερού, αφενός εξαιτίας της διαταραχής της ισορροπίας στον κύκλο του νερού από την κλιματική αλλαγή, αφετέρου λόγω της υπερκατανάλωσης αλλά και της μη βιώσιμης, συχνά, εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την “αποστολή”, να φτάνει στη βρύση μας, αυτό που συχνά θεωρούμε αυτονόητο, ποιοτικό νερό δηλαδή, αναδεικνύεται κρίσιμος, όπως επίσης και η μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει για το μέλλον και τις επόμενες γενιές που έρχονται.

  Στη χώρα μας, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, απολαμβάνουν κάτι που για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο δεν είναι κεκτημένο: υψηλής ποιότητας νερό. Η  ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την Αθήνα με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης, κάτι που επιβεβαιώνει και ο φορέας European Benchmarking Co-operation, ο οποίος το βαθμολόγησε με 99,7%, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης που διενήργησε. Βαθμολογία που είναι υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο, μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης.

  Το επίτευγμα αυτό, εξασφαλίζεται μέσα από τη συνολική δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ καθώς και τις συνεχείς επενδύσεις  που υλοποιεί, σε όλο το φάσμα του κύκλου του νερού, προκειμένου να  παρέχει σε 4,4 εκατ. καταναλωτές, ανθεκτικές υποδομές αλλά και τον συνδυασμό, υψηλού επιπέδου και παράλληλα χαμηλού κόστους υπηρεσίες. Αναπτύσσοντας παράλληλα και μεταφέροντας τεχνογνωσία σε όλη την Ελλάδα, ως μία εταιρεία που αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

  Η άριστη ποιότητα του νερού με την οποία η Εταιρεία τροφοδοτεί την Αθήνα ξεκινά από τις  κύριες πηγές υδροληψίας και τους Ταμιευτήρες που χρησιμοποιεί, καθώς  βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα. Παράλληλα, η μεταφορά του νερού, γίνεται με φυσικό τρόπο και μέσω βαρύτητας, κατά συνέπεια, με μικρή κατανάλωση ενέργειας.

  Την ίδια στιγμή, εν μέσω των εξελίξεων στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής και των συνεχιζόμενων διεθνών προκλήσεων, ο ρόλος της ΕΥΔΑΠ αναδεικνύεται ολοένα και πιο ενισχυμένος. Η εταιρεία εξελίσσεται πλέον σε έναν περιφερειακό και εθνικό ηγέτη στον τομέα διαχείρισης φυσικών πόρων και ειδικά του νερού,  υλοποιώντας σταθερά και με συνέπεια το επενδυτικό της πλάνο, τη γεωγραφική της επέκταση, αλλά και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες. Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, συνυφασμένη με μεγάλα κατασκευαστικά επιτεύγματα αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής.

  Στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου της, η ΕΥΔΑΠ φροντίζει για τον κύκλο του νερού με συνέπεια, αξιοπιστία και κυρίως με  περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής. Την ίδια στιγμή, υλοποιεί ένα έργο υψίστης σημασίας για τους κατοίκους της Ανατολικής  Αττικής, το οποίο δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων της περιοχής σε πλήρη εναρμόνιση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ένα έργο που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΕΥΔΑΠ, τα οφέλη του οποίου εκτείνονται σε διαφορετικά πεδία, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

  Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, από το χθες έως το σήμερα, η ΕΥΔΑΠ έχει δημιουργήσει έναν θετικό κύκλο δραστηριότητας, ανταποδίδοντας σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία. Στην πορεία της προς το “αύριο”, η Εταιρεία καθιερώνεται ως κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός στην προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων, με επενδύσεις που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, οι οποίες προστατεύουν και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Παραμένοντας πάντα, πιστή στη δέσμευσή της, να αποδίδει πολλαπλάσια πίσω στη κοινωνία το πιο σημαντικό της “κεφάλαιο”, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα να συμβάλλει σε έναν κόσμο με καθαρό νερό, τόσο στο παρόν, όσο για τις επόμενες γενιές.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα