30.8 C
Athens
Sunday, June 16, 2024
More

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δομικά προβλήματα στην ενέργεια

    Η ενέργεια στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι ακριβή και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα έναντι άλλων ανταγωνιστικών χωρών όπως οι ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ενώ έχουμε βρει τους πόρους για να καταστούμε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι ενεργειακά, υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά της ενέργειας λόγω των ελλείψεων στα δίκτυα.

    Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές και η οποία εξελίχθηκε σε μια μοναδική ευκαιρία να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τα κρίσιμα θέματα αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

    Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος θα πρέπει να δούμε από την αρχή τα θέματα της ενέργειας, γιατί αυτή παραμένει ακριβή ακόμη και τώρα που βρήκαμε πόρους και μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι. Βρήκαμε τρόπο να φύγουμε από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και πήγαμε στην εξάρτηση από τη Νορβηγία. Εξαρτόμαστε και πάλι από μία χώρα να προμηθεύει όλη την Ευρώπη με αέριο, είπε ο κ. Μυτιληναίος.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον κατακλυζόμαστε από ΑΠΕ σε σημείο που φτάνουμε να κλείνουμε τους διακόπτες γιατί έχουμε ενέργεια που δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε καλώδια (τις απαραίτητες διασυνδέσεις) για να μεταφέρουμε την ενέργεια. Είναι σαν να φτιάξαμε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να ξεχάσαμε να τη συνδέσουμε με το σύστημα. Είναι ανάγκη να φτιάξουμε το δίκτυο που μεταφράζεται σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ακόμα, τόνισε.

    Ένα ακόμη δομικό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μυτιληναίος είναι ότι πλέον οι χώρες προχωρούν σε εθνικές πολιτικές χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών. Για να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της ενέργειας η κυβέρνηση του Βελγίου, αποφάσισε να δώσει επιδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Arcelor Mittal προκειμένου να μην κλείσει. “Δε ρώτησε την Ε.Ε. Αντίστοιχα η Γερμανία έχει αρχίσει τις επιδοτήσεις εδώ και μήνες. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η συνοχή της Ε.Ε. που έχει αρχίσει να κλονίζεται” είπε ο κ. Μυτιληναίος.

    Εκτός από τη συνοχή σημαντικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι η γραφειοκρατία. Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης χημικής βιομηχανίας αποκάλυψε ότι μόνο πέρυσι η εταιρεία του έλαβε από την Ε.Ε. 45 χιλιάδες κανονισμούς, στους οποίους καλείται να συμμορφωθεί. Πόσες μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιο γραφειοκρατικό φόρτο; Είναι σαφές ότι έχουμε πρόβλημα γραφειοκρατίας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

    Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο θέμα της λογοδοσίας. Δεν υπάρχει accountability στα ευρωπαϊκά όργανα και είναι χαρακτηριστικό το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού: μια επιχείρηση θα είναι τυχερή εάν λάβει απάντηση από την ΕΠΑΝΤ μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη και τότε, εάν η απάντηση είναι αρνητική δεν υπάρχει κάποιος άλλος βαθμός. Αυτό ήταν, τελείωσε δεν υπάρχει λογοδοσία δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, είπε.

    Στο θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αποτελεί μια τρομερή ευκαιρία για την Ελλάδα. Μπορούμε να γίνουμε ανεξάρτητοι και καθαροί εξαγωγείς ενέργειας. Θα χρειαστεί όραμα αλλά και σημαντικές επενδύσεις ενώ δε πρέπει να υποτιμηθούν και οι κίνδυνοι πχ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες το κόστος ενέργειας είναι δομικά υψηλότερο στην Ευρώπη. Εάν το αφήσουμε αυτό υπάρχει ο κίνδυνος για την Ευρώπη να αποβιομηχανιστεί προτού πρασινίσει, είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τη βιομηχανία αλουμινίου όπου στην αρχή του αιώνα η Ευρώπη είχε το 30% της παραγωγής και σήμερα είναι κάτω από το 5%. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περνούν υπαρξιακή κρίση και πρέπει να βρούμε τρόπους να περάσουμε αυτήν την κρίση πριν περάσουμε στην άλλη πλευρά, κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα