24.5 C
Athens
Monday, September 16, 2024
More

    ExxonMobil: Η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει αμετάβλητη το 2050

    Η ExxonMobil προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη το 2050 σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο, κάτι που αντιβαίνει εντυπωσιακά στις εκτιμήσεις της πλειονότητας των άλλων παραγόντων του ενεργειακού τομέα.

    Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει σε ένα ταβάνι ή θα ισοσταθμιστεί το 2030, παραμένοντας ωστόσο πάνω από “100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα” μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η κατανάλωση αργού πετρελαίου ανήλθε σε 102,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφόρησης για την ενέργεια (EIA). Αυτή η πηγή προβλέπει ότι η κατανάλωση θα ανέλθει σε 104,55 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025.

    Η ExxonMobil αναμένει μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου για οχήματα ιδιωτικής χρήσης, για χρήση σε ακίνητα, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας. Αντιθέτως, προβλέπει αύξηση των αναγκών σε πετρέλαιο για μαζικές μεταφορές, μεταφορές φορτίων, και τη χημική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με την ExxonMobil, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν περισσότερο από το 50% των ενεργειακών πόρων που θα καταναλώνονται το 2050.

    Οι προβλέψεις του αμερικανικού ομίλου διαφέρουν σημαντικά από εκείνες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος αναμένει ότι η ζήτηση θα περιοριστεί σε περίπου 55 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2050.

    Αντίθετα, η BP, η οποία είναι ανταγωνίστρια της ExxonMobil, εκτιμά ότι η ζήτηση θα φτάσει γύρω στα 75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για την ίδια χρονιά.

    Η ExxonMobil προειδοποιεί ότι χωρίς νέες επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η παραγωγή αργού μπορεί να μειωθεί στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030, δηλαδή 70 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα από τις παγκόσμιες ανάγκες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της.

    Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε “ακραίες ενεργειακές ελλείψεις” και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή, καθώς και σε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, όπως επισημαίνει.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα