18.4 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Εξοπλισμό της Ουκρανίας μέσω των ρωσικών τόκων προτείνει η ΕΕ – Ποιοι οι κίνδυνοι

    Σειρά οικονομικών και πολιτικών μέτρων προς υποστήριξη της Ουκρανίας παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας, που είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων έως την έναρξη των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ανάμεσα σε άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε και ένα σχέδιο για το πώς τα κέρδη από το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ θα αξιοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

    Πρόκειται για κέρδη από τα επιτόκια που θα φτάνουν περίπου τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και τα οποία προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κρατικής τράπεζας που βρίσκονται στο βελγικό αποθετήριο τίτλων Euroclear. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και επομένως η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να τα μεταφέρει.

    Τα κέρδη από τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία θα προσμετρώνται εφ’ εξής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη – μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη χρηματοδοτούν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη έχουν εισφέρει συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ στον Μηχανισμό.

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως ανησυχεί πως η αξιοποίηση ρωσικών χρημάτων από το Euroclear θα μπορούσε να επιδεινώσει τα οικονομικά της ιδιωτικής βελγικής εταιρείας και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Έτσι, η βελγική εταιρεία μπορεί να διατηρήσει ένα μέρος των κερδών από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο για παράδειγμα ενδεχόμενες απαιτήσεις άλλων επενδυτών.

    Η ΕΚΤ φοβάται ακόμη πως οι κινεζικές τράπεζες ή άλλοι μεγάλοι επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το Euroclear – στο χειρότερο σενάριο η εταιρεία θα έπρεπε τότε να διασωθεί από το βελγικό κράτος. Και αυτό θα οδηγούσε και πάλι σε μία οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

    Επιπλέον, η Ρωσία θα μπορούσε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία του Euroclear ως αντίποινα – γύρω στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ της βελγικής εταιρείας φέρεται να βρίσκονται στη Μόσχα. Κατόπιν πίεσης της ΕΚΤ η ΕΕ επιθυμεί τώρα να δράσει μονάχα σε συνεργασία με άλλα δυτικά βιομηχανικά κράτη της G7, διότι η ρωσική κρατική τράπεζι έχει – λιγότερα βέβαια – περιουσιακά στοιχεία και των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Η αντίδραση της Μόσχας

    Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση. Ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ξεκαθάρισε πως η φήμη της Δύσης ως ενός ασφαλούς χώρου για τους επενδυτές καταστράφηκε.

    «Η ζημιά είναι αναμφισβήτητη. Και φυσικά μέσα στις αρκετές επόμενες δεκαετίες θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον των ατόμων και των κρατών που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», δήλωσε ο Πέσκοφ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «κλοπή και ληστεία».

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα