Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εισήλθε στην ελληνική αγορά και κατέβαλε υψηλό κόστος για μια δραστηριότητα που ανήκει στη Viva Wallet και τις υπηρεσίες πληρωμών που παρέχει. Ωστόσο, μετά από αρκετούς μήνες ελέγχων και αξιολόγησης της πραγματικότητας, το συμφωνημένο σχέδιο εξελίσσεται σε αποτυχημένη προσπάθεια, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η συμφωνία εξελίσσεται σε φιάσκο και η αμερικανική τράπεζα βρέθηκε παραδόξως παγιδευμένη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχέσεις μεταξύ της JP Morgan και του επικεφαλής της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, καθώς και του κύριου μετόχου, είναι εξαιρετικά δυσχερείς. Δεν είναι τυχαίο πως η όποια επικοινωνία υπάρχει σήμερα περιλαμβάνει εξώδικα. Από την πλευρά της η αμερικανική τράπεζα επιδιώκει να αλλάξει όλο το διοικητικό συμβούλιο. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει διότι η JP Morgan εξακολουθεί να είναι μέτοχος με μειοψηφική συμμετοχή.
Η JP Morgan υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε, καθώς προσέφερε πολλά περισσότερα από αυτά που πραγματικά αξίζει.
Η Viva Wallet είναι μια εταιρία που βρίσκεται σε απόλυτα ακραία κατάσταση. Υποστηρίζεται ότι είναι υπερεκτιμημένη και αντιμετωπίζει οικονομικές ζημιές. Η πώληση του 48,51%, στην οποία περιλαμβάνονται και οι μέτοχοι μειοψηφίας όπως ο Όμιλος Λάτση με περίπου 13%, καθώς και η DECΑ Investments του επιχειρηματία Δασκαλόπουλου, έχει ολοκληρωθεί με συμφωνημένο τίμημα περίπου 760 έως 800 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μέλλον αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η εξαγορά του υπόλοιπου 51,49% της Viva Wallet που κατέχει ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρίας. Παράλληλα τονίζεται πως το τίμημα έχει μειωθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά και να αποκτήσει η J P Morgan Payments το 100% της Viva Wallet, παρά την υπερεκτίμησή της.
Η Viva Wallet διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες και 250 χιλιάδες πελάτες. Παρ’ όλα αυτά τα έσοδά της ανέρχονται σε μόλις 122 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ζημιές ύψους 28 εκατ. ευρώ. Με θετική συμβολή 24 εκατ. ευρώ από τη μετατροπή του ομολογιακού, η ζημία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η απόδοση του κεφαλαίου παραμένει αρνητική, φτάνοντας το -15%.
Η εταιρία, παρά την αξιολόγηση της στα 1,6 έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 100% της, έχει κεφάλαια ύψους 187,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από τη μετατροπή ομολογιακών χρεών ύψους 71,7 εκατομμυρίων. Το ενεργητικό της Viva Wallet ανέρχεται στα 607,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της φτάνουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ.